Blog

Πού βοηθάει η φυσικοθεραπεία;

Θεματική εικόνα για το πού βοηθάει η φυσικοθεραπεία. Φυσιοθεραπευτής με μπλε στολή κάνει ασκήσεις σε ξαπλωμένο, νεαρό ασθενή.

Κοινοποίηση

Η φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία (χρησιμοποιούνται εξίσου συχνά και οι δύο όροι) είναι ένας επιστημονικός κλάδος που επικεντρώνεται στη σωματική αποκατάσταση και ευεξία, προσφέροντας σημαντικά οφέλη.

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης και αξιοποιεί την εγγενή ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να θεραπεύεται και να προσαρμόζεται.

Όμως, πού βοηθάει η φυσικοθεραπεία ακριβώς και ποια είναι τα οφέλη της;

Στα παραπάνω ερωτήματα θα απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε!

Τι είναι η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη φυσική αποκατάσταση της υγείας. Επικεντρώνεται, δηλαδή, στη θεραπεία διαφόρων (συνήθως μυοσκελετικών) προβλημάτων και στη διατήρηση και βελτίωση της φυσικής λειτουργίας και της κινητικότητας των διαφόρων αρθρώσεων του σώματος.

Η φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει διάφορες θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, με τελικό στόχο βελτιώσει τη συνολική σωματική υγεία και ευεξία των πασχόντων.

Γιατί είναι σημαντική – Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία είναι σημαντική για πολλούς λόγους και προσφέρει πολλά οφέλη στα άτομα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την υγεία τους και να απαλλαγούν από τα διάφορα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν.

Ποια είναι, λοιπόν, τα σημαντικότερα οφέλη της φυσικοθεραπείας και πού ακριβώς βοηθάει;

1. Αποκατάσταση

Σπουδαίο ρόλο παίζει, πρώτα απ’ όλα, η φυσικοθεραπεία στην αποκατάσταση από τραυματισμούς, παθήσεις, επεμβάσεις, ατυχήματα κ.α.

Ο φυσικοθεραπευτής ή η φυσικοθεραπεύτρια, με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών και μέσων, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της άρθρωσης που πάσχει, ώστε ο ασθενής να μπορεί να επανέλθει κανονικά στις συνήθεις δραστηριότητές του.

2. Ανακούφιση από τον πόνο

Οι φυσικοθεραπείες προσφέρουν επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα στη διαχείριση αλλά και την ανακούφιση από τον πόνο που συνήθως ταλαιπωρεί τους ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα.

Μασάζ στην πονεμένη περιοχή, παγοθεραπεία, θερμοθεραπεία κ.α. είναι κάποιες από τις μεθόδους που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο.

3. Βελτίωση κινητικότητας και λειτουργίας

Οι φυσικοθεραπείες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά το εύρος κίνησης και τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Φυσιοθεραπευτής τεντώνει το χέρι νεαρής γυναίκας.

Με τις στοχευμένες ασκήσεις που χρειάζεται το εκάστοτε πρόβλημα, η κίνηση μπορεί να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, να αποκατασταθεί η ισορροπία, ο συντονισμός και να αποκατασταθεί συνολική η λειτουργικότητα του σωματικού μέλους που πάσχει.

4. Διαχείριση χρόνιων παθήσεων

Ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό όφελος που μπορεί να σας προσφέρει η φυσικοθεραπεία είναι η αποτελεσματική διαχείριση κάποιας χρόνιας πάθησης (π.χ. αρθρίτιδα, ινομυαλγία κ.α.).

Οι επιπτώσεις των χρόνιων ενοχλήσεων και του πόνου θα μετριαστούν μέσω των φυσικοθεραπειών, βελτιώνοντας συνολικά την ποιότητα ζωής του ατόμου, το οποίο μπορεί να συνεχίσει να συνυπάρχει αποτελεσματικά με την πάθησή του.

5. Μυϊκή ενδυνάμωση

Η ενδυνάμωση των μυών είναι επίσης ένα σπουδαίο όφελος της φυσικοθεραπείας.

Με τη χρήση διάφορων τεχνικών, όπως ασκήσεις με αντιστάσεις (π.χ. βάρη, ταινίες αντίστασης και, γενικότερα, ειδικό εξοπλισμό) και λειτουργική προπόνηση (ασκήσεις και κινήσεις που μιμούνται καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου), τα άτομα καταφέρνουν να δυναμώσουν τους μύες τους, κάτι που προσφέρει τόσο ανάρρωση από τραυματισμούς ή άλλες παθήσεις, όσο και προστασία από μελλοντικά προβλήματα.

6. Πρόληψη τραυματισμών και προβλημάτων

Οι φυσικοθεραπευτές είναι εξειδικευμένοι στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για διάφορους τραυματισμούς και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Αξιολογώντας τον τρόπο κίνησης, τις μυϊκές ανισορροπίες αλλά και διάφορους εργονομικούς παράγοντες, παρέχουν εκπαίδευση και καθοδήγηση σχετικά με τις τεχνικές πρόληψης τραυματισμών, τη σωστή μηχανική του σώματος αλλά και την εργονομία στο χώρο εργασίας (π.χ. διατήρηση σωστής στάσης σώματος), βοηθώντας τα άτομα να αποφύγουν μελλοντικούς τραυματισμούς και να διατηρήσουν τη βέλτιστη υγεία.

7. Βελτίωση αθλητικής απόδοσης

Οι αθλητές και οι λάτρεις του αθλητισμού γενικότερα μπορούν να επωφεληθούν από τη φυσικοθεραπεία για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής τους.

Οι φυσικοθεραπευτές εργάζονται για την πρόληψη τραυματισμών, τη δύναμη και τη φυσική κατάσταση, την προπόνηση ειδικά για το άθλημα και την αποκατάσταση, βοηθώντας τους αθλητές να αναρρώσουν από τραυματισμούς, να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Για ποιες παθήσεις ή προβλήματα απαιτείται φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα όλων των ηλικιών που μπορεί να ταλαιπωρούνται από διάφορα προβλήματα.

Για ποια προβλήματα, όμως, ακριβώς θεωρείται κατάλληλη η φυσικοθεραπεία;

Πάμε να δούμε, λοιπόν, πού ακριβώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία:

1. Μυοσκελετικά προβλήματα ή παθήσεις

Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι:

  • Ισχιαλγία
  • Διάφορες μορφές αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.)
  • Δισκοπάθεια
  • Οσφυαλγία
  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Τενοντίτιδα

Ακόμα, διαστρέμματα, ρήξεις συνδέσμων (π.χ. χιαστού ή μηνίσκου) και κατάγματα είναι κάποιοι τραυματισμοί που μπορούν να αποκατασταθούν με φυσικοθεραπεία, είτε χωρίς να χρειαστεί επέμβαση είτε μετά από κάποιο χειρουργείο.

Φυσιοθεραπευτής έχει βάλει σε ασθενή να κάνει ασκήσεις με μικρό, πορτοκαλί αλτήρα, κρατώντας του το χέρι.

Στην περίπτωση που απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση (κάτι που δεν ευχόμαστε) για τη διόρθωση και αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος, θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος ο οδηγός μας για το τι να πάρετε στο νοσοκομείο μαζί σας για εγχείρηση, οπότε ρίξτε του μια ματιά!

2. Νευρολογικές παθήσεις

Υπάρχουν πολλές παθήσεις και ασθένειες που επηρεάζουν τα νεύρα του σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της κίνησης.

Η φυσικοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων νευρολογικών παθήσεων όπως:

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Νόσος του Πάρκινσον
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Εγκεφαλική παράλυση
  • Κακώσεις των περιφερικών νεύρων, του κρανίου, του βραχιόνιου πλέγματος κ.α.

3. Αναπνευστικές παθήσεις

Η φυσικοθεραπεία κρίνεται ως κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης και για προβλήματα και παθήσεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα, κάποιες από τις οποίες είναι:

  • Άσθμα
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Κυστική ίνωση
  • Πνευμοθώρακας

Με τεχνικές όπως οι ασκήσεις αναπνοής, η φυσικοθεραπεία του θώρακα και οι τεχνικές καθαρισμού των αεραγωγών και με τη βοήθεια αξιόπιστων αναπνευστικών συσκευών, μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία των πνευμόνων, η αποτελεσματικότητα της αναπνοής και η συνολική υγεία του αναπνευστικού συστήματος.

4. Παιδιατρικά προβλήματα

Με φυσικοθεραπεία αντιμετωπίζονται και πολλά παιδιατρικά προβλήματα και παθήσεις όπως:

  • Αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. πρόωρα νεογνά, καθυστέρηση κινητικών δεξιοτήτων)
  • Μυοσκελετικά προβλήματα παιδιών (π.χ. σκολίωση, ραιβόκρανο, πλαγιοκεφαλία, σύνδρομο υπερευλυγισίας κ.α.)
  • Νευρολογικές διαταραχές (π.χ. κακώσεις σπονδυλικής στήλης, εγκεφαλική παράλυση κ.λπ.)
  • Νευρομυϊκές διαταραχές (π.χ. νωτιαία μυϊκή ατροφία, μυϊκή δυστροφία Duchenne κ.α.)

5. Προβλήματα υγείας γυναικών

Τέλος, κάποια προβλήματα ή παθήσεις που εμφανίζονται (κυρίως) στις γυναίκες λόγω εγκυμοσύνης (ή λόγω άλλων, προηγούμενων παθήσεων) αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη βοήθεια φυσικοθεραπειών.

Κάποιες απ’ αυτές τις παθήσεις είναι:

  • Ακράτεια κοπράνων
  • Ακράτεια ούρων (παρεμπιπτόντως, αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για την ακράτεια ούρων, όπως συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας)
  • Προπτώσεις πυελικών οργάνων
  • Πόνος στο πυελικό έδαφος
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Τεχνικές και μέσα φυσικοθεραπείας – Τι περιλαμβάνει

Εάν πάσχετε από πόνο στο γόνατο, στον ώμο, στον αυχένα, στη μέση ή κάποιο άλλο πρόβλημα και επισκεφτείτε κάποιον φυσικοθεραπευτή, θα χρειαστεί ο ειδικός να κατανοήσει πρώτα το πρόβλημά σας.

Γι’ αυτό, θα σας ρωτήσει αν έχετε κάνει κάποιες εξετάσεις, τι θέμα αντιμετωπίζετε, τι συμπτώματα εμφανίζετε, ενώ θα χρειαστεί να πάρει και το πλήρες ιατρικό ιστορικό του προβλήματός σας.

Φυσιοθεραπευτής χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτρόδια στο γόνατο ασθενή, ως μέθοδο θεραπείας και αποκατάστασης.

Όλα αυτά γίνονται με σκοπό να καταλήξει ο φυσιοθεραπευτής στις κατάλληλες μεθόδους και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά σας όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

Ανάλογα, λοιπόν, με το πρόβλημα που έχετε, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να αξιοποιήσει τις εξής τεχνικές και μέσα φυσικοθεραπείας:

  • Κινησιοθεραπεία (ειδικές κινήσεις για την επαναφορά της κινητικότητας και της λειτουργικότητας υποκινητικών ή επώδυνων αρθρώσεων)
  • Μαλάξεις (ειδικοί χειρισμοί τύπου μασάζ για προληπτικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς)
  • Ασκήσεις και διατάσεις (ασκήσεις με βάρη ή λάστιχα, αερόβιες ασκήσεις κ.α.)
  • Ηλεκτροθεραπεία (ηλεκτρική διέγερση, υπέρηχος, διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση ή TENS κ.α.)
  • Άλλες τεχνικές και μέσα, όπως laser (ακτινοβολία για άμεση αναλγητική δράση), διαθερμία (θέρμανση βαθύτερων ιστών), θεραπεία με μαλακούς νάρθηκες ή με ελαστική ταινία κ.α.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογα με το είδος των μέσων και των τεχνικών (αλλά και με το πόσο καλός είναι ο φυσικοθεραπευτής) που θα χρειαστεί να αξιοποιηθούν, οι τιμές για τη φυσικοθεραπεία μπορεί να αλλάζουν.

Παρεμπιπτόντως, στην Ergomedical διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία από ποιοτικά είδη φυσικοθεραπείας που αξίζει να δείτε!

Έχει η φυσικοθεραπεία παρενέργειες;

Κατά κανόνα, η φυσικοθεραπεία αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο με ελάχιστες (και, συνηθέστερα, μηδενικές) παρενέργειες, οι οποίες, όμως είναι συνήθως ήπιες και δε χρειάζεται να σας ανησυχούν.

Όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η περίπτωση του να εμφανίσετε κάτι μετά από την επίσκεψή σας στον ειδικό.

Γι’ αυτό, παρακάτω θα δούμε μαζί ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες που μπορεί να έχει η φυσικοθεραπεία:

  • Γενικό αίσθημα κόπωσης
  • Πιάσιμο
  • Αίσθημα ευαισθησίας σε μύες ή αρθρώσεις
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Αλλεργικές αντιδράσεις (συνήθως λόγω συγκεκριμένων υλικών που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροθεραπεία)

Σε γενικές γραμμές, πάντως, δε χρειάζεται να ανησυχείτε, ακόμα και αν μετά τη φυσικοθεραπεία πονάτε ή παρουσιάζετε κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Οι περισσότερες παρενέργειες είναι συνήθως εντελώς φυσιολογικές και ήπιες, χωρίς να συνιστούν λόγο ανησυχίας.

Πού βοηθάει η φυσικοθεραπεία – Σύνοψη

Είδαμε, λοιπόν, πού βοηθάει η φυσικοθεραπεία και τι οφέλη έχει για όσους από εσάς ταλαιπωρείτε από κάποιο πρόβλημα, τραυματισμό ή πάθηση.

Η αποκατάσταση, η ανακούφιση από τον πόνο, η βελτίωση του εύρους κίνησης, η διαχείριση χρόνιων παθήσεων, η πρόληψη τραυματισμών, η βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και, γενικότερα, η βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής των πασχόντων είναι όλα όσα μπορεί να προσφέρει ο συγκεκριμένος επιστημονικός κλάδος.

Εάν βρίσκεστε σε φάση αποκατάστασης, βρείτε στην Ergomedical τα καλύτερα είδη αποκατάστασης και διαλέξτε ό,τι χρειάζεστε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματός σας!

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.