Blog

Πόνος στον ώμο: Αίτια, συμπτώματα & αντιμετώπιση

Απεικονίζεται πόνος στον ώμο, με νεαρό άντρα με γυρισμένη πλάτη να κρατά τον ώμο του.

Κοινοποίηση

Μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση για άτομα όλων των ηλικιών είναι ο πόνος στον ώμο σε οποιοδήποτε σημείο του: δεξιά, αριστερά, μπροστά ή πίσω.

Είτε έχουμε να κάνουμε με έναν έντονο ή δυνατό πόνο είτε με μια πιο ήπια ενόχληση, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να περιοριστεί η κινητικότητα της άρθρωσης και να επηρεαστούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οι καθημερινές σας δραστηριότητες.

Γι’ αυτό, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να μάθετε τα πάντα για αυτό το κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τόσους ανθρώπους ανά τον κόσμο: ποια είναι τα συνηθέστερα αίτιά του, τα πιο κοινά συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται κ.λπ.

Σε αυτό δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε με το παρόν άρθρο, οπότε δώστε προσοχή και πάμε να ξεκινήσουμε!

Ανατομία του ώμου

Ο ανθρώπινος ώμος ή, διαφορετικά, η ωμική ζώνη είναι μια πολύπλοκη άρθρωση που επιτρέπει ένα αρκετά ευρύ φάσμα κινήσεων.

Η ωμική ζώνη, λοιπόν, είναι ένα σύμπλεγμα αρθρώσεων που περιλαμβάνει μύες, οστά, τένοντες, συνδέσμους κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα, ο ώμος αποτελείται από τρία οστά:

  • Ωμοπλάτη: τριγωνικό οστό στο άνω μέρος της πλάτης που παρέχει περιοχές πρόσφυσης για τους μύες της πλάτης και του τραχήλου.
  • Κλείδα: οστό με διπλή κύρτωση σε σχήμα S που συνδέει την ωμική ζώνη με τον κορμό, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των κινήσεων και επιτρέποντας στον ώμο να λάβει διάφορες θέσεις.
  • Βραχιόνιο οστό: οστό με σφαιρική κεφαλή, που δημιουργεί μια σφαιρική άρθρωση με την ωμογλήνη της ωμοπλάτης.

Ο ώμος περιλαμβάνει τις εξής αρθρώσεις:

  • Γληνοβραχιόνια άρθρωση
  • Ακρωμιοκλειδική άρθρωση
  • Στερνοκλειδική άρθρωση

Κάθε άρθρωση αποτελείται από χόνδρο, συνδέσμους, μύες και τένοντες.

Συνηθέστερα αίτια για τον πόνο στον ώμο

Νεαρή γυναίκα βιώνει πόνο στον δεξιό ώμο μπροστά, τον οποίο και κρατά με το χέρι της.

Με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με μια τόσο σημαντική άρθρωση, πόνος στον ώμο μπορεί να προκύψει μετά από πέσιμο, από βάρη και γυμναστική, από απότομη κίνηση κ.λπ.

Ποια είναι, όμως, τα συνηθέστερα αίτια του πόνου στη συγκεκριμένη άρθρωση;

  • Ρήξεις στροφικού πετάλου

Οξείες κακώσεις, εκφυλιστικές αλλοιώσεις και υπέρχρηση ετών μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις του στροφικού πετάλου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απομάκρυνση του τένοντα από το οστό.

Τέτοιοι τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν από επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι, από ανύψωση βαρέων αντικειμένων κ.α.

  • Αρθρίτιδα

Άλλη μια αιτία πόνου στον ώμο είναι η αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα (η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας), η οποία προκαλείται συνήθως από υπέρχρηση του άνω άκρου λόγω επαγγελματικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων, από παλιούς τραυματισμούς και επαναλαμβανόμενες φλεγμονές.

  • Κατάγματα

Μια πολύ συνηθισμένη αιτία πόνου στην άρθρωση αυτή είναι το γνωστό σε όλους μας κάταγμα, δηλαδή το σπάσιμο κάποιου οστού λόγω της άσκησης σε αυτό τεράστιας πίεσης.

Κάταγμα μπορεί να υπάρξει σε οποιοδήποτε από τα τρία οστά της άρθρωσης, με τα κατάγματα ωμοπλάτης, πάντως, να είναι τα λιγότερο συχνά.

Το κάταγμα και ο συνεπαγόμενος πόνος στον ώμο μπορεί να προκύψει από πτώση, ειδικά όταν μιλάμε για ηλικιωμένα άτομα. Σε νεαρές ηλικίες μπορεί να προκληθεί από κάποιο τροχαίο ή από κακώσεις σε αθλήματα επαφής.

  • Τενοντίτιδα

Ο πόνος στον ώμο μπορεί να οφείλεται και σε τενοντίτιδα, δηλαδή στη φλεγμονή ενός τένοντα.

Εμφανίζεται συνήθως μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις και υπερβολική χρήση. Εάν υπάρχει χρόνιος πόνος στον ώμο, τότε μάλλον πρόκειται για χρόνια τενοντίτιδα, που μπορεί να οφείλεται σε εκφυλισμό λόγω ηλικίας.

  • Παγωμένος ώμος

Σε αυτή την περίπτωση, αναπτύσσονται συμφύσεις (μη φυσιολογικός ιστός) στον ώμο, με αποτέλεσμα να περιορίζεται έντονα η κινητικότητά του.

Ο ώμος μπορεί να «παγώσει» λόγω ακινησίας (π.χ. λόγω πολύ έντονου πόνου ή μετά από κάποια επέμβαση), γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη συμφύσεων.

Άλλες πιθανές αιτίες, αν και λιγότερο συχνές, είναι τα νευρολογικά προβλήματα, οι λοιμώξεις, οι όγκοι κ.α. Για παράδειγμα, ο πόνος στον ώμο μπορεί να συνδέεται με καρκίνο του πνεύμονα (αν και θεωρείται ασυνήθιστο).

Πόνος στον ώμο: Συχνά συμπτώματα

Πέρα από τις αιτίες, χρήσιμο θα είναι να δούμε και κάτι άλλο:

Τι συμπτώματα έχει ο πόνος στον ώμο;

Πάμε να δούμε τα συχνότερα από αυτά:

  • Δυσκαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης
  • Αδυναμία
  • Φλεγμονή και οίδημα (πρήξιμο)
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Περιορισμένη δύναμη
  • Αίσθηση σκασίματος ή τριξίματος

Πόνος στον ώμο: Αντιμετώπιση

Οι θεραπευτικές επιλογές για το συγκεκριμένο πρόβλημα ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κ.α.

Η θεραπεία και η αντιμετώπιση για τον πόνο στον ώμο μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριοτήτων

Σε πολλές περιπτώσεις, η ανάπαυση του ώμου και η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον πόνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

Η τροποποίηση ή η αποφυγή των επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή των κινήσεων που προκαλούν ενοχλήσεις μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και να βοηθήσει την επούλωση.

2. Φυσικοθεραπεία

Αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο με φυσικοθεραπεία. Φυσιοθεραπευτής κάνει ασκήσεις στον πονεμένο ώμο μιας γυναίκας.

Ο πόνος στον ώμο μπορεί να έχει ως λύση τη φυσικοθεραπεία.

Ένα καλό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας συνήθως περιλαμβάνει ασκήσεις για τη βελτίωση του εύρους κίνησης, την ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση του ώμου και την ενίσχυση της σταθερότητας.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μεθόδους όπως θερμή ή ψυχρή θεραπεία, υπερήχους ή ηλεκτρική διέγερση.

Δείτε εδώ την πλήρη γκάμα σε βοηθητικά είδη φυσικοθεραπείας που διαθέτουμε.

3. Φάρμακα

Ο πόνος στον ώμο αντιμετωπίζεται επίσης με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία χορηγούνται χωρίς συνταγή (ιβουπροφαίνη, ναπροξένη κ.α.) και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν τα αντιφλεγμονώδη για τον ώμο δε βοηθούν, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα φάρμακα κατά του πόνου ή ενέσεις κορτικοστεροειδών για να προσφέρουν πιο σημαντική ανακούφιση από τον πόνο.

4. Θερμοθεραπεία ή παγοθεραπεία

Πώς αλλιώς φεύγει η φλεγμονή στον ώμο;

Η εφαρμογή θερμότητας ή κρύου στον πάσχοντα ώμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Η ψυχρή θεραπεία (πάγος) χρησιμοποιείται συνήθως στην οξεία φάση ενός τραυματισμού για τη μείωση του πρηξίματος.

Από την άλλη, η θερμοθεραπεία (π.χ. ζεστές κομπρέσες, θερμά επιθέματα κ.α.) μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και στη βελτίωση της ροής του αίματος κατά τη φάση της ανάρρωσης.

Οπότε, φροντίστε να προμηθευτείτε ανακουφιστικά θερμά ή ψυχρά επιθέματα για τον πόνο και τη φλεγμονή.

5. Χειρουργείο

Σε πιο σοβαρές ή επίμονες περιπτώσεις, ειδικά όταν συνεχίζει να υπάρχει οξύς πόνος στον ώμο, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Οι συνηθέστερες χειρουργικές επεμβάσεις στον ώμο περιλαμβάνουν την αρθροσκόπηση (με τη χρήση μικρών τομών και μιας κάμερας για την αποκατάσταση ή την αφαίρεση κατεστραμμένου ιστού), την αποκατάσταση του στροφικού πετάλου, διαδικασίες σταθεροποίησης του ώμου για αστάθεια ή αντικατάσταση της άρθρωσης για σοβαρή αρθρίτιδα.

Εάν ο γιατρός σας αποφασίσει την πραγματοποίηση επέμβασης, τότε διαβάστε οπωσδήποτε το άρθρο μας για να γνωρίζετε τι να πάρετε μαζί σας στο νοσοκομείο για εγχείρηση.

6. Αλλαγή τρόπου ζωής

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση του πόνου στον ώμο.

Η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος, η αποφυγή της υπερβολικής άρσης βαρών ή επαναλαμβανόμενων κινήσεων μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες συνήθειες.

Ακόμα, χρήσιμες θα είναι και διάφορες ασκήσεις για τον πόνο στον ώμο, όπως ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών της άρθρωσης.

Αυτές τις ασκήσεις μπορείτε να τις κάνετε με τη βοήθεια των καλύτερων οργάνων γυμναστικής που διαθέτουμε, αφού πρώτα συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό (φυσιοθεραπευτή ή γυμναστή) για να σας βγάλει το κατάλληλο ασκησιολόγιο!

7. Ορθοπεδικά είδη για αποκατάσταση

Γυναίκα με τραυματισμένο ώμο φορά γκρι φάκελο στήριξης βραχίονα και κρατά το χέρι της.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως σας φανούν αναγκαία και διάφορα χρήσιμα ορθοπεδικά είδη για τον ώμο, όπως νάρθηκες ακινητοποίησης, ενισχυμένοι ορθοστάτες ώμου, φάκελοι ανάρτησης βραχίονα κ.α., για τη μείωση της καταπόνησης και τη διευκόλυνση της επούλωσης.

Πόνος στον ώμο – Επίλογος

Ο χρόνιος ή ξαφνικός, ήπιος ή έντονος πόνος στον ώμο είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Η κατανόηση των αιτιών, η αναγνώριση των συμπτωμάτων αλλά και η διερεύνηση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών αποτελούν βασικά βήματα προς την κατεύθυνση της ανακούφισης και της αποκατάστασης της λειτουργικότητας της άρθρωσης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Πέραν του ώμου, πολύ σημαντική είναι και μια ακόμα άρθρωση: αυτή του γονάτου. Αν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε κάποιο σχετικό πρόβλημα ή απλά θέλετε να μάθετε τα πάντα για τον πόνο στο γόνατο, διαβάστε το κατατοπιστικό άρθρο μας!

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.