Blog

Πόνος στη μέση: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Πόνος στη μέση ταλαιπωρεί νέα γυναίκα. Είναι όρθια και πιάνει τη μέση της, ενώ στέκεται πάνω από το γραφείο της.

Κοινοποίηση

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι ένα αρκετά συχνό και δύσκολο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών.

Η κατανόηση των αιτιών, ο εντοπισμός των συμπτωμάτων και η ενημέρωση για τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση των ενοχλήσεων αλλά και τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

Και για όλα αυτά σκοπεύουμε να σας μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο, οπότε δώστε βάση σε όσα έχουμε να σας πούμε.

Πάμε να ξεκινήσουμε!

Τα συχνότερα αίτια για τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση – είτε δεξιά, είτε αριστερά, είτε ψηλά είτε χαμηλά – μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες και είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί μια συγκεκριμένη αιτία χωρίς την ενδελεχή εξέταση από έναν επαγγελματία γιατρό.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συχνά εμφανιζόμενα αίτια για τον πόνο στη μέση, μερικά από τα οποία είναι:

  • Διάταση μυών ή συνδέσμων

Από τις πλέον διαδεδομένες αιτίες των ενοχλήσεων στο συγκεκριμένο σημείο, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής στάσης σώματος, ξαφνικών κινήσεων, υπερβολικής κούρασης, λάθος τεχνικής άρσης βαριών αντικειμένων κ.α.

  • Κήλη δίσκου

Είναι η μετατόπιση των μαλακών δίσκων που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης, λειτουργώντας ως μαξιλάρια για την απορρόφηση των κραδασμών και των πιέσεων. Ο πόνος στη μέση μπορεί, λοιπόν, να οφείλεται σε δισκοκήλη, καθώς αυτή μπορεί να πιέσει τα κοντινά νεύρα.

  • Σπονδυλική στένωση

Πρόκειται για στένωση του καναλιού της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να ασκήσει πίεση στα γύρω νεύρα και να προκαλέσει πόνο. Είναι χαρακτηριστικό των μεγαλύτερων ηλικιών.

  • Σπονδυλολίσθηση

Σπονδυλολίσθηση έχουμε όταν ένας σπόνδυλος γλιστράει και ακουμπάει στον γειτονικό του, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα νεύρα της περιοχής και να προκαλείται πόνος.

  • Ισχιαλγία

Ο πόνος στη μέση μπορεί να σχετίζεται και με πόνο στο ισχίο. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι προκαλείται από την πίεση του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο ξεκινά από την οσφυϊκή μοίρα, συνεχίζει στους γλουτούς και καταλήγει στα κάτω άκρα.

  • Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο πόνος στη μέση είναι ζητήματα αλληλένδετα. Η αρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που οδηγεί στη φθορά (εκφυλισμό) του χόνδρου μεταξύ των σπονδυλικών αρθρώσεων.

  • Μυϊκά προβλήματα

Οι αδύναμοι κοιλιακοί και ραχιαίοι μύες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στη μέση, μιας και δημιουργούν ανισορροπίες, ενώ συχνή αιτία είναι και η κακή στάση σώματος. Το μυϊκό πιάσιμο στη μέση μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση ενοχλήσεων.

  • Τραυματισμοί

Τραυματισμοί όπως κατάγματα, διαστρέμματα, οι κακώσεις τενόντων (αλλά και μυών) κ.α. μπορεί να οδηγήσουν στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Άρα, πόνος στη μέση μπορεί να εμφανιστεί μετά από βάρη και ασκήσεις στο γυμναστήριο ή κατά την άθληση γενικότερα, από ατυχήματα, πτώσεις κ.λπ.

  • Παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης

Οι πιο γνωστές σχετικές παθήσεις είναι η σκολίωση (πλάγια κλίση και στροφή των σπονδύλων που κάνουν τη σπονδυλική να παίρνει σχήμα “S” ή “C”), η λόρδωση (πάθηση κατά την οποία οι γλουτοί προεξέχουν, οι ώμοι γέρνουν προς τα πίσω, ενώ η ραχιαία και οσφυϊκή περιοχή σχηματίζουν μεγάλη καμπύλη) και η κύφωση (έντονη κύρτωση της πλάτης πέραν του φυσιολογικού, γνωστή και ως καμπούριασμα).

  • Άλλες ασθένειες και λοιμώξεις

Πέραν των παραπάνω, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πιο ασυνήθιστα αίτια. Πού αλλού, λοιπόν, μπορεί να οφείλεται ο πόνος στη μέση;

  • Καρκίνος (π.χ. όγκοι στη σπονδυλική στήλη)
  • Λοιμώξεις
  • Πέτρα στα νεφρά
  • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Πόνος στη μέση: Συνηθισμένα συμπτώματα

Γυναίκα ταλαιπωρείται από ισχυρό πόνο στη μέση. Πιάνει με τα χέρια της τη μέση της για να ανακουφιστεί από τις ενοχλήσεις.

Είδαμε παραπάνω μια αρκετά μεγάλη λίστα συχνών αιτίων εμφάνισης του συγκεκριμένου προβλήματος, αν και υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που μπορούν να το προκαλέσουν.

Όμως, σε αυτό το σημείο χρειάζεται να δούμε και κάτι ακόμα σημαντικό:

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του πόνου και των ενοχλήσεων στη μέση;

Πάμε να τα δούμε!

  • Πόνος στη μέση όταν ξαπλώνετε ή κάθεστε για πολλές ώρες
  • Πόνος όταν σκύβετε ή σηκώνετε κάτι βαρύ ή όταν στρίβετε τον κορμό σας
  • Πόνος που χτυπάει στους γλουτούς ή στους γοφούς
  • Αδυναμία ή αίσθηση μουδιάσματος
  • Δυσκαμψία
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Πυρετός

Πώς γίνεται η διάγνωση για τον πόνο στη μέση;

Εάν ο χρόνιος ή ξαφνικός, ήπιος ή έντονος πόνος στη μέση σας ταλαιπωρεί και σας απασχολεί, είναι καλό να σπεύσετε σε έναν γιατρό ώστε να σας εξετάσει και να βγάλει διάγνωση για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την αξιολόγηση της κατάστασής σας, με τις σημαντικότερες να είναι:

  1. Λήψη ιατρικού ιστορικού:

Ο γιατρός έχει, έτσι, εικόνα από όλες τις παθήσεις που μπορεί να έχετε, παλιότερους τραυματισμούς ή επεμβάσεις που πιθανώς έχετε κάνει κ.α.

  1. Κλινική εξέταση:

Θα σας ψηλαφήσει στο σημείο που πονάτε και θα σας βάλει να κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις για να διαπιστώσει αν υπάρχουν τυχόν τραυματισμοί, ανωμαλίες κ.λπ.

  1. Απεικονιστικές εξετάσεις:

Αυτές οι εξετάσεις γίνονται συνήθως για τον εντοπισμό προβλημάτων στους δίσκους της σπονδυλικής, στα κόκκαλα, στους συνδέσμους και τους τένοντες της μέσης.

Γιατρός κρατά μια ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης. Η ακτινογραφία είναι ένας τρόπος διάγνωσης του πόνου στη μέση.

Οι πιο γνωστές απεικονιστικές εξετάσεις είναι οι ακτινογραφίες, οι υπέρηχοι, οι μαγνητικές τομογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες.

  1. Άλλες εξετάσεις:

Το ηλεκτρομυογράφημα και οι μελέτες νευρικής αγωγιμότητας χρησιμοποιούνται συχνά για να ελεγχθούν τυχόν διαταραχές στους μύες και στα νεύρα.

Πόνος στη μέση: Αντιμετώπιση & θεραπεία

Μόλις λάβετε τη διάγνωση και κατανοήσετε τι ακριβώς αντιμετωπίζετε, είναι πλέον καιρός να περάσετε στις θεραπείες.

Το είδος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από το είδος του προβλήματος και την ένταση των συμπτωμάτων που σας ταλαιπωρούν.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποιοι είναι οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας για τον πόνο στη μέση:

1. Ξεκούραση

Στα πρώτα του, οξεία στάδια, ο πόνος στη μέση απαιτεί ξεκούραση. Η ανάπαυση και η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον πόνο (βάρη, άθληση κ.α.) μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα πολύτιμες μέθοδοι για τη βελτίωση της κατάστασης.

Βέβαια, η παρατεταμένη ανάπαυση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή δυσκαμψία, γι’ αυτό χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας δώσει το ακριβές διάστημα ξεκούρασης.

2. Θερμοθεραπεία και παγοθεραπεία

Κάποιοι άλλοι τρόποι για τη φυσική αντιμετώπιση του πόνου στη μέση είναι η θερμοθεραπεία και η παγοθεραπεία, οι οποίες, όμως, είναι συνήθως κατάλληλες για τις πρώτες λίγες ημέρες.

Η τοποθέτηση ενός θερμού επιθέματος μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στο σημείο, κάτι που θα μειώσει τον πόνο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Από την άλλη, η παγοθεραπεία – που συνήθως χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις διαστρεμμάτων και κακώσεων των συνδέσμων – μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τη φλεγμονή, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος στο σημείο, ανακουφίζοντας από τον πόνο και περιορίζοντας την έκταση του μώλωπα.

Εάν ο γιατρός σας το συστήσει, τότε θα χρειαστείτε ανακουφιστικά θερμά ή ψυχρά επιθέματα για την αντιμετώπιση του πόνου!

3. Φάρμακα

Ο πόνος στη μέση μπορεί να μειωθεί και να περιοριστεί δραστικά και με χρήση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα για τον πόνο στη μέση είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν δραστικά από τις ενοχλήσεις και να μειώσουν τη φλεγμονή σε μεγάλο βαθμό.

Πέρα από αυτά, όμως, ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν και τα μυοχαλαρωτικά χάπια για τη μέση.

Επιπλέον, μπορείτε να καταφύγετε και στη λύση των αλοιφών, πάντα εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Αν, λοιπόν, θέλετε να ανακουφιστείτε από μυαλγίες, να αντιμετωπίσετε διαστρέμματα ή κακώσεις και αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη αλοιφή για τον πόνο στη μέση, στην Ergomedical θα βρείτε τις κορυφαίες κρέμες ανακούφισης της αγοράς!

4. Φυσικοθεραπεία και ασκήσεις

Ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο πόνος στη μέση;

Η φυσικοθεραπεία φυσικά!

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει τεράστια ανακούφιση από τον πόνο και τις ενοχλήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει βελτίωση της δύναμης, της ευελιξίας και της στάσης του σώματος.

Γυναίκα αντιμετωπίζει τον πόνο στη μέση με φυσικοθεραπεία. Φυσιοθεραπευτής της κάνει ασκήσεις για τη μέση.

Ένας καλός και εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής θα σας παράσχει τις κατάλληλες ασκήσεις για τον πόνο στη μέση, με στόχο την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής, τη βελτίωση του εύρους κινήσεων κ.λπ.

Μπορείτε στο site μας να δείτε την τεράστια γκάμα μας από τα πιο αξιόπιστα είδη φυσικοθεραπείας!

5. Ενέσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στη μέση μπορεί να χρειαστεί ενέσεις κορτικοστεροειδών για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση.

Αυτές οι ενέσεις χορηγούνται συνήθως απευθείας στην πληγείσα περιοχή.

6. Χειρουργείο

Η χειρουργική επέμβαση θεωρείται συνήθως η έσχατη λύση και προορίζεται για περιπτώσεις όπου οι συντηρητικές θεραπείες δεν έχουν προσφέρει ανακούφιση και οι πόνοι στη μέση δεν υποχωρούν ή όταν υπάρχει υποκείμενο δομικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά (π.χ. κήλη δίσκου, σπονδυλική στένωση κ.α.).

Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση λαμβάνεται συνήθως μετά από προσεκτική αξιολόγηση από ειδικό.

Για να μάθετε τι να πάρετε στο νοσοκομείο για εγχείρηση (εάν ποτέ χρειαστεί), διαβάστε τον αναλυτικό σχετικό οδηγό μας!

Πόνος στη μέση – Συμπερασματικά

Συμπερασματικά, ο πόνος στη μέση είναι μια διαδεδομένη πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Μπορεί, όπως είδαμε να οφείλεται σε πολλές και διάφορες αιτίες, όπως μυϊκή καταπόνηση, προβλήματα δίσκου, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, τραυματισμούς κ.α.

Ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας είναι ζωτικής σημασίας, με την αναγνώριση των συμπτωμάτων αλλά και τη σωστή διάγνωση να παίζουν επίσης σημαντικότατο ρόλο στην ιδανική τελική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με τη σωστή προσέγγιση, ο πόνος και οι ενοχλήσεις σε αυτό το σημείο μπορούν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, επιτρέποντας στα άτομα να ανακτήσουν την άνεση και να αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητα στην καθημερινή τους ζωή.

Αν θέλετε να διατηρείτε ασφαλή τη μέση σας, ρίξτε μια ματιά στα εξειδικευμένα ορθοπεδικά βοηθήματα για τη μέση για να την προστατέψετε και να της παρέχετε πάντα την κατάλληλη στήριξη!

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.