Blog

Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα και θεραπεία!

Νεαρή γυναίκα, που πάσχει από αυχενικό σύνδρομο, πιάνει τον πονεμένο αυχένα της.

Κοινοποίηση

Εσείς πόσα πραγματικά γνωρίζετε για το αυχενικό σύνδρομο; Αποτελεί ένα θέμα αρκετά σοβαρό και, συνήθως, εμφανίζεται στις ηλικιακές ομάδες των 25 έως 50. Ο τρόπος ζωής, οι ρυθμοί της καθημερινότητας και σε μεγάλο βαθμό η προσωπική αμέλεια της υγείας οδηγούν σε σύνδρομο αυχενικού.

Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί για όλους εσάς που – ενδεχομένως – ήδη ταλαιπωρείστε από το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και για όποιον δε γνωρίζει, όμως θέλει να μάθει, κάποιες βασικές και επιπρόσθετες πληροφορίες για το σύνδρομο του αυχένα!

Οι αιτίες, τα συμπτώματα και η θεραπεία για τοαυχενικό σύνδρομο είναι τα βασικά θέματα που θα εξετάσουμε, προκειμένου να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα.

Ωστόσο, αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε και εσείς από το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ώστε να σας γίνει η απαραίτητη διάγνωση σχετικά με τοαυχενικό σύνδρομο.

Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς τον ορισμό του αυχενικού συνδρόμου, καθώς οι περισσότεροι τείνουν να το συνδέουν με κάποια συγκεκριμένη πάθηση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα περιλαμβάνει διάφορα συμπτώματα που καταγράφονται στην περιοχή του αυχένα.

Ο αυχένας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον κορμό και το κεφάλι. Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από επτά σπονδύλους.

Σε αυτούς τους σπονδύλους έρχονται και εφάπτονται μύες και σύνδεσμοι που δημιουργούν μια τέτοια ανατομία και σύστημα, ικανά να φέρουν σε πέρας κάθε απαίτηση.

Επομένως, το αυχενικό σύνδρομο, ή πιο σωστά το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, αναφέρεται σε αλλαγές που γίνονται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει κύφωση στοναυχένα, έντονους πόνους και ενοχλήσεις! Επιπλέον ενοχλήσεις που παρατηρούνται είναι πόνοι στους μύες, τις αρθρώσεις και τα νεύρα του αυχένα.

Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται έχουν να κάνουν με την αλλοίωση των δίσκων της αυχενικής μοίρας, την ανάπτυξη οστεοφύτων, αλλά και τη συσσώρευση αλάτων στον αυχένα.

Αυχενικό σύνδρομο – Αίτια

Αφού είδαμε το τι είναι το αυχενικό σύνδρομο, σειρά έχουν τα αίτια που προκαλούν αυτό το πρόβλημα!

Πάμε να δούμε μαζί τις βασικότερες αιτίες του αυχενικού συνδρόμου.

Μυϊκά αίτια

Άντρας έχει μούδιασμα και πόνο στο κεφάλι, καθώς πάσχει από αυχενικό σύνδρομο.

Την ευθύνη για αυτόν τον πόνο την έχουν, κυρίως, οι μύες. Η πολύωρη εργασία και ειδικά η κακή στάση του σώματος, άρα και του αυχένα, είναι οι λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται σπασμοί στους μύες.

Μεσοσπονδύλιοι δίσκοι

Η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου αποτελεί μια αρκετά συχνή αιτία που συνδέεται με το σύνδρομο του αυχένα. Η κήλη αυτή δημιουργείται λόγω:

  • Έντονου φορτίου που πιέζει εκείνη την περιοχή.
  • Απότομης εφαρμογής κάποιου φορτίου.
  • Μη φυσιολογικής δραστηριότητας, για παράδειγμα τραυματισμός από κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Δευτεροπαθή αίτια

Το δευτεροπαθές αυχενικό σύνδρομο, μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές διαταραχές ή νοσήματα!

Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι οι παθήσεις στα οστά, οι ενδοκρινικές παθήσεις, οι μεταβολικές διαταραχές, οι διαταραχές σακχάρου, κ.α.

Ιδιοπαθή αίτια

Το ιδιοπαθές αυχενικό σύνδρομο προκαλείται κυρίως από παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η ηλικία, η παχυσαρκία και η χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης, αλλά κυρίως του αυχένα.

Αυχενικό σύνδρομο – Συμπτώματα

Αφού καταγράφηκαν τα αίτια, ήρθε η ώρα για τη μεγάλη ερώτηση: Ποια είναι τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου;

Όπως θα αντιληφθείτε και στη συνέχεια, τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου ποικίλλουν.

Επιπλέον, διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα και με τη συχνότητα και ένταση του πόνου, ενώ διαρκούν από λίγες μέρες έως και μήνες ή και χρόνια.

Η καταγραφή των συμπτωμάτων αυχενικού συνδρόμου θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε μερικές ενδείξεις και να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας υποδείξει την κατάλληλη για εσάς θεραπεία.

Αυχενικό σύνδρομο και ζαλάδες

Η ζαλάδα εμφανίζεται συχνά στα άτομα που υποφέρουν από αυχενικό σύνδρομο. Ως ζάλη αναφέρεται η αίσθηση ότι όλα περιστρέφονται, δηλαδή ότι γυρίζει το δωμάτιο, ακόμα και ότι ταλαντεύεται το ίδιο το άτομο.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζετε πως τοαυχενικό σύνδρομο και η ζάλη τις περισσότερες φορές πάνε μαζί και είναι επιτακτική ανάγκη να μην το αμελήσετε.

Συνεπώς, γνωρίζετε πλέον την απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το αν συνδέονται τοαυχενικό σύνδρομο και οι ζαλάδες!

Αυχενικό σύνδρομο και όραση

Ένα ακόμη σύμπτωμα που έχει το αυχενικό σύνδρομο είναι οι αλλαγές που σημειώνονται στην όραση.

Η ένταση που υπάρχει στους μύες στο πάνω μέρος της πλάτης, των ώμων και του αυχένα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όρασή σας. Αυτό συμβαίνει καθώς η ροή του αίματος περιορίζεται στην περιοχή γύρω από τα μάτια σας.

Συνεπώς, το αυχενικό σύνδρομο επιδρά και στα μάτια σας και ταυτόχρονα προκαλεί θολή όραση. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποια τέτοια αλλαγή, είναι ορθό να επικοινωνήσετε άμεσα με κάποιο γιατρό.

Αυχενικό σύνδρομο και πονοκέφαλοι

Ηλικιωμένος έχει πονοκέφαλο και πιάσιμο στον σβέρκο λόγω αυχενικού συνδρόμου.

Ένα σύμπτωμα που παρατηρείται εξίσου συχνά είναι οι πονοκέφαλοι. Ακόμη, το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στο κεφάλι, αλλακαι στο πρόσωπο.

Αρκετά συχνά οι έντονοι πονοκέφαλοι συνδέονται με το αυχενικό σύνδρομο προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο επίμονους και αρκετά έντονους πόνους στην περιοχή.

Αυχενικό σύνδρομο και μούδιασμα

Όσοι ταλαιπωρούνται από αυχενικό σύνδρομο έχουν παρατηρήσει μουδιάσματα σε διάφορα σημεία του σώματος.

Όπως και στο προηγούμενο σύμπτωμα που αναφέρθηκε, αν πιστεύετε ότι έχετεαυχενικό σύνδρομο, τότε πιθανότατα θα παρατηρήσετε μούδιασμα στο χέρι, στο πρόσωπο αλλά και στο κεφάλι.

Αυχενικό σύνδρομο και πόνος στην πλάτη και στο στήθος

Εξίσου συχνό είναι από το αυχενικό σύνδρομο να προκαλείται πόνος στην πλάτη και στο στήθος. Ο πόνος στην πλάτη ή το στήθος είναι κάτι αρκετά σημαντικό και εν δυνάμει σοβαρό, ακόμα και αν δε σχετίζεται με το αυχενικό σύνδρομο.

Είναι καλό να επισκεφθείτε έναν γιατρό προκειμένου να ελέγξετε από πού προέρχεται αυτή η ενόχληση και να την αντιμετωπίσετε.

Και αν πιστεύετε πως τα συμπτώματα που παρουσιάζει το αυχενικό σύνδρομο είναι μόνο αυτά, τότε κάνετε λάθος.

Αυχενικό σύνδρομο και δέκατα (πυρετός)

Σε πολλές περιπτώσεις το αυχενικό σύνδρομο προκαλεί μέχρι και πυρετό. Αναφερόμαστε, βέβαια, σε χαμηλό πυρετό, δηλαδή σε δέκατα.

Ωστόσο, προτού πανικοβληθείτε, είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε πως ο πυρετός δεν προκλήθηκε λόγω κάποιας ίωσης και να τον παρακολουθείτε έτσι ώστε αν επιμένει να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό.

Αυχενικό σύνδρομο και τρέμουλο

Μπορεί να μη θεωρούσατε πως το τρέμουλο είναι μια ένδειξη, ωστόσο να είστε σίγουροι πως το αυχενικό σύνδρομο περιλαμβάνει και τέτοιου είδους συμπτώματα.

Αν πάσχετε από αυχενικό σύνδρομο, είναι αρκετά πιθανό να παρατηρήσετε τα χέρια σας ή άλλα σημεία του σώματός σας να τρέμουν. Αυχενικό σύνδρομο και τρέμουλο, λοιπόν, συχνά πάνε μαζί.

Αυχενικό σύνδρομο και αστάθεια

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός πως το αυχενικό σύνδρομο παρουσιάζει και συμπτώματα αστάθειας.

Κατά γενική ομολογία, αυτή η δυσλειτουργία και δυσκαμψία της περιοχής του αυχένα, διαταράσσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι η σταθερότητα και η ισορροπία.

Αυχενικό σύνδρομο και βουητό στα αυτιά

Ενδεχομένως να μην το περιμένατε, όμως το βουητό στα αυτιά, ή αλλιώς οι εμβοές, μπορεί να οφείλεται και στο αυχενικό σύνδρομο.

Είναι ένα σύμπτωμα που δε λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από πολλούς, ωστόσο είναι μια λάθος κίνηση καθώς κάθε ενόχληση και πόνος χρειάζεται προσοχή, παρακολούθηση και, αν επιμένει, τότε πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα κάποιον γιατρό.

Ολοκληρώνοντας με τα συμπτώματα, μπορούμε συμπερασματικά να πούμε ότι το αυχενικό σύνδρομο επηρεάζει την όραση, προκαλεί ζαλάδα, πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, βουητό, τρέμουλο κ.α.

Αυχενικό σύνδρομο – Θεραπεία

Έχει το αυχενικό σύνδρομο θεραπεία; Η απάντηση είναι ναι!

Φυσικά και υπάρχει αντιμετώπιση για το αυχενικό σύνδρομο, αλλά περιλαμβάνει και πολλές διαφορετικές λύσεις, ανάλογα και με τις εκάστοτε ανάγκες που έχετε. Ωστόσο, όποια λύση και αν επιλεχθεί, πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Αναφερόμαστε σε μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους, τόσο σωματικούς όσο και λειτουργικούς, επομένως οποιαδήποτε επιλογή πρέπει να γίνει ύστερα από συζήτηση με τον κατάλληλο γιατρό.

Πάμε να δούμε τις πιο κοινές προτάσεις για την αντιμετώπιση και θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου!

Αυχενικό σύνδρομο και ασκήσεις

Η σωματική άσκηση είναι μια αρκετά αποτελεσματική μέθοδος. Ακόμα και ο γιατρός τον οποίο θα επισκεφθείτε είναι πολύ πιθανό να σας προτείνει κάποια συγκεκριμένη άσκηση.

Ο γιατρός, λοιπόν, μπορεί να σας προτείνει μια απλή άσκηση που θα σας σώσει από το αυχενικό σύνδρομο. Και υπάρχουν πολλές ειδικές ασκήσεις για το αυχενικό σύνδρομο, που σίγουρα θα σας ανακουφίσουν!

Επιπρόσθετα, μπορεί να σας προτείνει κάποια απλή σωματική δραστηριότητα για τοαυχενικό σύνδρομο, όπως το περπάτημα, για παράδειγμα.

Φυσικοθεραπεία για το αυχενικό σύνδρομο

Φυσικοθεραπεύτρια κάνει ασκήσεις φυσικοθεραπείας σε γυναίκα ασθενή, που πάσχει από αυχενικό σύνδρομο.

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φυσικοθεραπεία! Μάλιστα, αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας καθώς ανακουφίζει σε μεγάλο βαθμό τον πόνο.

Ένας καλός φυσικοθεραπευτής γνωρίζει πολύ καλά πώς πρέπει να χειριστεί το πρόβλημα στον αυχένα σας.

Πέρα από τις ασκήσεις που θα σας βάλει να κάνετε, είναι πιθανό να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη φυσικοθεραπείας, όπως κάποια ειδική αλοιφή που θα σας ανακουφίσει από τους πόνους.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει σχεδόν άμεσα μόλις ξεπεραστεί το στάδιο του έντονου πόνου.

Μαξιλάρια ύπνου για αυχενικό σύνδρομο

Μια ακόμα αποτελεσματική θεραπεία για το αυχενικό σύνδρομο είναι να αγοράσετε κάποιο ειδικό προϊόν για τον ύπνο, όπως κάποιο ειδικό, ανατομικό μαξιλάρι για το αυχενικό σύνδρομο.

Θα σας βοηθήσει κυρίως στον ύπνο, στη διάρκεια του οποίου πολλές φορές καταπονείται ο αυχένας. Μπορείτε, επομένως, να προμηθευτείτε τα κατάλληλα μαξιλάρια ύπνου για αυχενικό σύνδρομο για να σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση του προβλήματος.

Βότανα για αυχενικό σύνδρομο

Υπάρχει επίσης κόσμος που προτείνει ως θεραπεία για το αυχενικό σύνδρομο τα βότανα, ωστόσο πρόκειται για έναν αρκετά διφορούμενο τρόπο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη προτεινόμενη θεραπεία είναι αμφιλεγόμενη, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας πριν τη χρήση τους.

Αυχενικό σύνδρομο και σωστή διατροφή

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικό να υπάρχει στη ζωή σας ανεξαρτήτως των συνθηκών.

Η σωστή διατροφή θα σας δώσει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός προκειμένου να ανταπεξέλθει.

Τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, άπαχο κρέας, προϊόντα ολικής άλεσης κ.α. έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στον αυχένα.

Αυχενικό σύνδρομο και φαρμακευτική αγωγή

Συνήθως, ηφαρμακευτική αγωγή για το αυχενικό σύνδρομο είναι η κυρίαρχη μέθοδος που συνιστούν οι ειδικοί.

Υπάρχουν πολλοί γιατροί για το αυχενικό σύνδρομο στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε.

Θα σας συνταγογραφήσουν τα κατάλληλαχάπια και φάρμακα για αυχενικό σύνδρομο και θα σας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου να δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Τις περισσότερες φορές η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει μυοχαλαρωτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ενώ σε μερικές περιπτώσεις προτείνεται και η κορτιζόνη.

Κολάρο για το αυχενικό σύνδρομο

Θεραπευτής φορά μαύρο κολάρο σε νεαρή γυναίκα που πάσχει από αυχενικό σύνδρομο.

Πέρα από κάποια φαρμακευτική αγωγή ή κάποιον άλλον τρόπο αντιμετώπισης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχετε και με άλλους τρόπους. Μια τέτοια λύση είναι αγοράσετε ένα κατάλληλο στήριγμα για τον αυχένα σας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο ειδικό κολάρο για αυχενικό σύνδρομο, προκειμένου ο αυχένας σας να βρίσκεται στο σωστό ύψος και να σας ενοχλεί λιγότερο.

Αυχενικό σύνδρομο και ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία είναι επίσης μια θεραπεία αυχενικού συνδρόμου. Μέσω της πίεσης που ασκείται στα πόδια, ο οργανισμός στέλνει μηνύματα προκειμένου να εξισορροπηθούν τα επίπεδα έντασης στο σώμα και να υπάρξει η βέλτιστη λειτουργία.

Ομοιοπαθητική για αυχενικό σύνδρομο

Άλλος ένας τρόπος αντιμετώπισης του αυχενικού συνδρόμου που προτείνουν πολλοί είναι η ομοιοπαθητική.

Η ομοιοπαθητική αποτελεί εναλλακτική θεραπεία και θεωρείται κάπως αμφιλεγόμενη ως μέθοδος, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, πριν καταφύγετε σε αυτή.

Μασάζ για αυχενικό σύνδρομο

Για τη δική σας ανακούφιση από τους πόνους και τις ενοχλήσεις μπορείτε να αντιμετωπίσετε το αυχενικό σύνδρομο και με μασάζ.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και προσφέρετε στον αυχένα και το σώμα σας λίγη χαλάρωση με μερικές θεραπείες μασάζ που σε μεγάλο ποσοστό θα καταπραΰνουν τους πόνους που έχετε.

Αυχενικό σύνδρομο – Επίλογος

Αυτές ήταν μερικές προτάσεις που μπορούν να είναι αποτελεσματικές, αρκεί φυσικά να γίνονται ύστερα από καθοδήγηση του γιατρού που εμπιστεύεστε.

Οι λύσεις για το σύνδρομο αυτό είναι πολλές. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το αυχενικό σύνδρομο και με άσκηση αλλά και με κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο κολάρο ή μαξιλάρι αυχενικού συνδρόμου που σίγουρα θα σας βοηθήσουν.

Όμως, προτού προχωρήσετε σε κάποια αποκατάσταση για το αυχενικό σύνδρομο, είναι ορθό να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η αυχενική ακτινογραφία και μετέπειτα να αποφασιστεί η θεραπεία που θα ακολουθηθεί.

Για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο αυτό χρειάζεται υπομονή, επιμονή και ιατρικώς επιτρεπτά μέτρα αντιμετώπισης. Ακολουθώντας, όμως, τα σωστά βήματα θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα!

Αν βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο, μη διστάσετε να το κοινοποιήσετε, προκειμένου να βοηθήσετε και άλλα άτομα που μπορεί να πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.