Blog

Πόνος στο γόνατο: Αίτια, πρόληψη & αντιμετώπιση

Χαρακτηριστική εικόνα για το θέμα: πόνος στο γόνατο. Άντρας καθισμένος σε κρεβάτι πιάνει το πονεμένο γόνατό του.

Κοινοποίηση

Το γόνατο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος, καθώς είναι υπεύθυνο για τη στήριξη του βάρους μας και την εκτέλεση κινήσεων που είναι ουσιώδεις για την καθημερινή μας ζωή.

Μια τόσο σημαντική άρθρωση για το ανθρώπινο σώμα, όμως, σχεδόν αναπόφευκτα θα παρουσιάσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Ο πόνος (ή πόνοι) στο γόνατο είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή μας.

Στο παρόν άρθρο, λοιπόν, θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το πρόβλημα: ποια είναι τα πιθανά αίτια, τα πιο κοινά συμπτώματα, οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης κ.α.

Πάμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε!

Γόνατο: Ποια η ανατομία του;

Πριν απ’ οτιδήποτε άλλο, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να περιγράψουμε συνοπτικά το γόνατο και την ανατομία του, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί αυτή η άρθρωση.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

  • Μηριαίο οστό (το μεγαλύτερο οστό του σώματος).
  • Κνήμη (το οστό που εκτείνεται από το γόνατο έως και την ποδοκνημική άρθρωση – δηλαδή τον αστράγαλο – και έχει τεράστια συνεισφορά στη μεταφορά του βάρους του σώματος).
  • Περόνη (το εξωτερικό οστό της κνήμης, το οποίο παίζει τεράστιο ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος).
  • Επιγονατίδα (το οστό που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος).
  • Αρθρικός χόνδρος.
  • Σύνδεσμοι που κρατούν σταθερή την άρθρωση (έσω και έξω πλάγιος σύνδεσμος, πρόσθιος και οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος).
  • Μηνίσκοι (έσω και έξω), που απορροφούν τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Πόνος στα γόνατα – Τα συχνότερα αίτια

Ο πόνος (ή οι πόνοι) στα γόνατα μπορεί να έχει διάφορα αίτια, τα κυριότερα ή συχνότερα από τα οποία είναι τα εξής:

1. Οστεοαρθρίτιδα

Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει την άρθρωση του γόνατος. Είναι μια εκφυλιστική πάθηση κατά την οποία σημειώνται προοδευτική απώλεια του αρθρικού χόνδρου.

Συνήθως ο πόνος στο γόνατο ξεκινά από τη χονδροπάθεια (εκφύλιση του χόνδρου), που συχνά σηματοδοτεί την αρχή της οστεοαρθρίτιδας.

2. Τραυματισμοί και κακώσεις συνδέσμων

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πόνος στο γόνατο μετά από πτώση ή χτύπημα, λόγω αυξημένης καταπόνησης ή απότομων κινήσεων σε αθλητικές δραστηριότητες (άλματα, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, συγκρούσεις κ.λπ.).

Άντρας έχει πάθει κάποιον τραυματισμό και νιώθει πόνο στο γόνατο, στο μπροστινό μέρος του. Πιάνει το γόνατο με τα δύο χέρια.

Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς και κακώσεις των συνδέσμων του γόνατος. Τέτοιοι τραυματισμοί μπορεί να είναι: διάστρεμμα ή ρήξη έσω ή έξω πλαγίου συνδέσμου, πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού.

3. Ρήξη μηνίσκου

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται και σε ρήξη μηνίσκου.

Ο μηνίσκος είναι ένας ελαστικός χόνδρος που ουσιαστικά απορροφά τους κραδασμούς και τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στο γόνατο.

Ρήξεις στον μηνίσκο μπορεί να προκληθούν λόγω συστροφής ή άμεσης πρόσκρουσης, οδηγώντας σε πόνο, πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση του γόνατος.

4. Τενοντίτιδα

Σε τι άλλο μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο γόνατο;

Η τενοντίτιδα είναι ουσιαστικά μια φλεγμονή ενός τένοντα, ενός ιστού, δηλαδή, που συνδέει τους μύες με τα οστά. Μια ιδιαίτερα συνηθισμένη τενοντίτιδα στην περιοχή του γόνατος είναι η τενοντίτιδα της επιγονατίδας (γνωστή και ως γόνατο του άλτη).

Η έντονη άσκηση, η υπερβολική κόπωση, η χρόνια καταπόνηση, η κακή κυκλοφορία του αίματος κ.α. είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν τενοντίτιδα.

5. Αυξημένη καταπόνηση ή υπερβολική χρήση

Η υπερβολική κι επαναλαμβανόμενη χρήση του γόνατος (π.χ. σε αθλητικές δραστηριότητες ή σε κάποια επαγγέλματα) μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και προβλήματα, όπως τενοντίτιδες, κατάγματα κόπωσης κ.α.

Αυτά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα πόνο στο γόνατο μπροστά και πίσω, πλάγια εσωτερικά ή πλάγια εξωτερικά κ.λπ.

Κλείνοντας με τη συγκεκριμένη ενότητα, να πούμε επίσης ότι οι πόνοι στα γόνατα μπορεί να έχουν και άλλες αιτίες. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσετε πόνο στο γόνατο μετά από χειρουργείο ή αρθροσκόπηση, από ακινησία, από την ορθοστασία κ.α.

Παρεμπιπτόντως, αν θέλετε να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε σωστά τον πόνο στα πόδια από ορθοστασία, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας.

Κοινά συμπτώματα του πόνου στο γόνατο

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι:

  • Οίδημα ή πρήξιμο
  • Ερυθρότητα
  • Δυσκαμψία ή μειωμένη κινητικότητα (πολλοί περιγράφουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα ως μάγκωμα στο γόνατο)
  • Αίσθηση σκασίματος ή τριξίματος (κρακ)
  • Αστάθεια ή αδυναμία άρθρωσης
  • Δυσκολία στο περπάτημα ή στη μεταφορά βάρους

Πώς να προλάβετε τον πόνο στο γόνατο

Έχουμε δει μέχρι στιγμής την ανατομία της άρθρωσης, σε τι μπορεί να οφείλεται ή τι μπορεί να είναι ο πόνος στο γόνατο αλλά και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να τον συνοδεύουν.

Όμως, πώς μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση αυτού του προβλήματος;

Πάμε να δούμε ορισμένους από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης του πόνου στο γόνατο, ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα διατηρείτε την τόσο πολύτιμη αυτή άρθρωση υγιή και λειτουργική:

1. Ενισχύστε τους μύες γύρω από τα γόνατα

Οι ισχυροί μύες παρέχουν μεγάλη στήριξη και σταθερότητα στα γόνατα.

Έτσι, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να βάλετε την άσκηση στο πρόγραμμά σας και, κυρίως, να επικεντρωθείτε σε είδη ασκήσεων που στοχεύουν στους τετρακεφάλους, τους οπίσθιους μηριαίους και τους μύες της γάμπας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσετε στην ενδυνάμωση της άρθρωσης συνολικά, αποφεύγοντας, για παράδειγμα, κάποια θλάση, φλεγμονή ή άλλο πρόβλημα στο γόνατο. Συμβουλευτείτε, λοιπόν, κάποιον επαγγελματία γυμναστή ή φυσιοθεραπευτή για τις κατάλληλες ασκήσεις.

Πολύ σημαντικό είναι, πριν την έναρξη της σωματικής δραστηριότητας και άσκησης, να κάνετε σωστή προθέρμανση για την προετοιμασία των μυών σας και την αποφυγή τραυματισμών.

2. Κάντε τακτικά διατάσεις

Ενσωματώστε στο καθημερινό σας πρόγραμμα ασκήσεις διατάσεων, προκειμένου να διατηρήσετε την ευελιξία των μυών και των τενόντων γύρω από τα γόνατα.

Νεαρή κοπέλα προλαμβάνει τον πόνο στο γόνατο με ασκήσεις. Κάνει διατάσεις καθισμένη σε γρασίδια.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων αλλά και στη μείωση του κινδύνου υπερβολικής καταπόνησης ή κάποιου τραυματισμού.

3. Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος ασκεί πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις του γόνατος, αυξάνοντας τον κίνδυνο πόνου στο γόνατο και εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω σωστής διατροφής και τακτικής άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στα γόνατά σας.

4. Φορέστε κατάλληλα υποδήματα

Η επιλογή ποιοτικών και άνετων υποδημάτων είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποφυγή τραυματισμών και την αποτελεσματική προστασία της άρθρωσης του γόνατος.

Παπούτσια που παρέχουν την κατάλληλη στήριξη, σταθερότητα και απορρόφηση κραδασμών και πιέσεων είναι ιδανικά για τη διατήρηση της υγείας των γονάτων σας.

Ακόμα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προμηθευτείτε τα κατάλληλα ανατομικά πέλματα, τα οποία θα σας προσφέρουν άνεση, ανακούφιση και θα βελτιώσουν την καταπόνηση των ποδιών και των γονάτων σας.

Εάν θέλετε να ανακαλύψετε χρήσιμα tips για επιλογή ανατομικών παπουτσιών, ρίξτε μια ματιά στον πολύ χρήσιμο οδηγό που έχουμε γράψει.

5. Χρησιμοποιήστε προστατευτικό εξοπλισμό

Πότε φοράμε επιγονατίδα και, γενικότερα, προστατευτικό εξοπλισμό;

Εάν ασχολείστε με έντονες δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμών (π.χ. έντονη σωματική άσκηση), τότε είναι απαραίτητο να φοράτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό για το γόνατό σας.

Για παράδειγμα, ειδικές επιγονατίδες ή νάρθηκες μπορούν να προσφέρουν στήριξη, σταθερότητα και να αποτρέψουν τραυματισμούς.

Πόνος στο γόνατο – Αντιμετώπιση & θεραπεία

Ο πόνος στο γόνατο πλάγια έσω ή πλάγια έξω, ο πόνος μπροστά ή πίσω από το γόνατο και, γενικότερα, ενοχλήσεις σε οποιοδήποτε σημείο της άρθρωσης μπορεί να απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση και θεραπεία.

Πάντοτε ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, την κατάσταση, το είδος και την ένταση του πόνου, κάποιες από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας του πόνου στο γόνατο είναι οι εξής:

1. Ξεκούραση

Ένα πονεμένο ή πρησμένο γόνατο μπορεί να χρειάζεται το πιο απλό πράγμα: την ξεκούραση.

Σε περιπτώσεις απλής καταπόνησης ή ήπιων τραυματισμών (π.χ. ελαφριές κακώσεις), η σημασία της ξεκούρασης της άρθρωσής σας είναι τεράστια. Κι αυτό διότι έτσι δίνετε τον απαραίτητο χρόνο στους ιστούς, τους συνδέσμους και τους τένοντες να επουλωθούν.

2. Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχει, φυσικά, και η περίπτωση η κατάσταση να είναι πιο σοβαρή και να μην είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μόνο με ξεκούραση.

Έτσι, ίσως ο πόνος στο γόνατο να απαιτεί φάρμακα για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που χορηγούνται για τον πόνο στο γόνατο (αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος) είναι συνήθως φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, που ανακουφίζουν σημαντικά και μειώνουν τη φλεγμονή.

Εννοείται ότι πάντα, πριν προμηθευτείτε οποιοδήποτε φάρμακο, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό που σας παρακολουθεί, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα.

3. Φυσικοθεραπεία

Άλλη μια κοινή μέθοδος αντιμετώπισης για τον πόνο στο γόνατο είναι η φυσικοθεραπεία και οι στοχευμένες ασκήσεις.

Ένας καλός φυσικοθεραπευτής θα σας δώσει τις κατάλληλες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο, τη βελτίωση της ευελιξίας και την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης.

Γυναίκα αντιμετωπίζει τον πόνο στο γόνατο με φυσικοθεραπεία. Φυσιοθεραπευτής κάνει μασάζ στο πονεμένο γόνατό της.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει και άλλες μεθόδους όπως θερμοθεραπεία ή ψυχρή θεραπεία, υπερήχους, ηλεκτρική διέγερση κ.α. για την ανακούφιση του πόνου και την προώθηση της επούλωσης.

Μπορεί ακόμα να σας προτείνει κάποια συγκεκριμένη αλοιφή για τον πόνο στο γόνατο (δείτε εδώ τις καλύτερες κρέμες ανακούφισης της αγοράς) ή και διάφορα άλλα είδη φυσικοθεραπείας (επιθέματα, σπρέι κ.α.).

4. Ενέσεις

Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στην άρθρωση του γόνατος για να μειώσουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν τον πόνο.

Ενέσεις υαλουρονικού οξέος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν λίπανση και να ανακουφίσουν την άρθρωση.

5. Νάρθηκες

Ανάλογα με την πάθηση ή το πρόβλημα, μπορεί να υπάρχει η ανάγκη χρήσης ενός νάρθηκα, προκειμένου να παρέχει την κατάλληλη σταθερότητα και στήριξη στην άρθρωση, να μειώνει την καταπόνηση και να ανακουφίζει από τον πόνο.

6. Χειρουργική αποκατάσταση

Όταν οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας δεν έχουν αποτέλεσμα (π.χ. νάρθηκες) ή απλά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, τότε ίσως είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να κυμαίνονται από ελάχιστα παρεμβατικές (π.χ. αρθροσκόπηση) έως και πιο σοβαρές εγχειρήσεις για μερική ή ολική αντικατάσταση γόνατος (π.χ. σε προχωρημένη αρθρίτιδα).

Συχνά, μετά από χειρουργεία, είναι απαραίτητα και διάφορα βαδιστικά βοηθήματα ή μπαστούνια, τα οποία μπορούν να προσφέρουν αποφόρτιση του βάρους από την άρθρωση, υποστήριξη και βοήθεια στην κίνηση.

Με την ευκαιρία, μπορείτε στον σχετικό οδηγό μας να δείτε χρήσιμες οδηγίες για σωστό περπάτημα με μπαστούνι.

Παθήσεις ανάλογα με το σημείο του πόνου

Πριν κλείσουμε, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να δούμε τι παθήσεις, προβλήματα ή τραυματισμοί μπορεί να υπάρχουν, ανάλογα με το σημείο που εκδηλώνεται ο πόνος στο γόνατο.

Συγκεκριμένα:

Πόνος στο πίσω μέρος του γόνατος

Ο πόνος σε αυτή την περιοχή μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στους μύες, τους συνδέσμους ή τους τένοντες. Ακόμα, μπορεί να έχει να κάνει με το αρθρικό υγρό ή με τα αιμοφόρα αγγεία.

Επίσης, η ρήξη μηνίσκου ή οι κακώσεις των πλάγιων συνδέσμων μπορεί να εξηγούν τον πόνο στο πίσω μέρος της άρθρωσης.

Πόνος στο εμπρός και πάνω μέρος του γόνατος

Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ο τετρακέφαλος μυς, κάτι που σημαίνει ότι ο πόνος εκεί μπορεί να αφορά αυτόν.

Για παράδειγμα, η τενοντίτιδα ή η ρήξη τετρακεφάλου μπορεί να εξηγεί τον πόνο στο συγκεκριμένο σημείο.

Άντρας με αθλητικά ρούχα νιώθει πόνο στο πρησμένο γόνατό του, τρίβοντάς το μετά από γυμναστική.

Μια άλλη πάθηση στην οποία μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο εμπρός και πάνω μέρος είναι η αρθρίτιδα επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης, η οποία μπορεί να χρειαστεί μέχρι και αρθροπλαστική γόνατος για να διορθωθεί.

Πόνος στο πλάι του γόνατος

Ο πόνος στο πλάι του γόνατος μπορεί να σημαίνει κάκωση των πλάγιων συνδέσμων (εξαρθρήματα, ρήξεις κ.α.).

Τραυματισμοί στον έσω πλάγιο προκαλούνται συνήθως από δυνάμεις που ασκούνται στην έξω πλευρά του γόνατος, ενώ τραυματισμοί στον έξω πλάγιο προκαλούνται από δυνάμεις που έρχονται από το εσωτερικό μέρος.

Πόνος στο γόνατο – Επίλογος

Ο πόνος στο γόνατο, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητές σας.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με όλα όσα αφορούν τον πόνο ή την ενόχληση στη συγκεκριμένη άρθρωση: αίτια, συμπτώματα, τρόποι πρόληψης κι αντιμετώπισης κ.α.

Όλα αυτά τα είδαμε στο παρόν άρθρο, το οποίο ελπίζουμε να σας έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε κάθε είδους πρόβλημα που θα προκύψει, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας.

Αν πάσχετε από κάποιο πρόβλημα ή πάθηση σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας, μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε την τεράστια ποικιλία μας από ποιοτικά ορθοπεδικά είδη αποκατάστασης και φροντίστε τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο!

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.