Blog

Τι να πάρω μαζί μου στο νοσοκομείο για εγχείρηση

Θεματική εικόνα για το τι να πάρω μαζί μου στο νοσοκομείο για εγχείρηση. Νοσοκόμα φροντίζει ηλικιωμένο ασθενή σε κρεβάτι.

Κοινοποίηση

Εάν κάποιο πρόβλημα υγείας σας έχει κριθεί αναγκαίο να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση, τότε ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: τι να πάρω μαζί μου στο νοσοκομείο για εγχείρηση;

Κατανοούμε ότι η διαδικασία μιας επέμβασης και της νοσηλείας μετά από αυτή δεν είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία που θα μπορούσατε να βιώσετε. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο γιατρός σας το έχει κρίνει απαραίτητο για την υγεία σας, δεν έχετε και πολλές επιλογές παρά να τον ακούσετε.

Έτσι, προκειμένου να γίνουν όλα σωστά και για τη δική σας διευκόλυνση, καλό θα είναι να κάνετε μια καλή και πλήρη προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση που θα κάνετε.

Γι’ αυτό έχουμε ετοιμάσει για εσάς την παρακάτω χρήσιμη λίστα ώστε να ξέρετε τι πρέπει να πάρετε μαζί σας στο νοσοκομείο. Πάμε να ξεκινήσουμε!

1. Άνετα ρούχα

Όσο και αν χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε τις συνθήκες ώστε να νιώθετε σα να βρίσκεστε στο σπίτι σας.

Αυτό σημαίνει ότι μια πολύ καλή ιδέα σε περίπτωση εισαγωγής για χειρουργική επέμβαση θα είναι να έχετε μαζί σας ρούχα που θα σας κάνουν να νιώθετε αρκετά άνετα.

Κατ’ αρχάς, δεν μπορείτε με τίποτα να ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ρούχα όπως φούτερ ή ζακέτα, πουλόβερ, ρόμπα, φαρδιές φόρμες, πουκάμισο, πυτζάμες κ.λπ. Γενικά, η ιδέα είναι να έχετε ενδύματα που δε θα σας δυσκολεύουν ή δε θα σας στενεύουν, ώστε η παραμονή σας εκεί να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη κι ευχάριστη.

Αποφύγετε στενά μπλουζάκια ή παντελόνια και γενικά άβολα ρούχα, ενώ συνετό θα είναι να προτιμάτε ενδύματα που ανοίγουν εύκολα (με κουμπιά ή φερμουάρ).

Ακόμα, πολύ σημαντικό είναι να πάρετε μαζί σας άνετες παντόφλες ή παπούτσια ώστε να μπορείτε να κινείστε χωρίς προβλήματα στο δωμάτιο.

2. Προσωπικά αντικείμενα

Γυναίκα ασθενής διαβάζει βιβλίο ξαπλωμένη σε κρεβάτι νοσοκομείου, αναρρώνοντας από χειρουργική επέμβαση.

«Τι άλλο να πάρω μαζί μου κατά τη νοσηλεία»;

Μα φυσικά, τα προσωπικά σας αντικείμενα!

Απαραίτητο είναι να έχετε μαζί το κινητό σας (φυσικά μαζί με τον φορτιστή) για την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους, ώστε να μπορείτε να τους ενημερώνετε για την κατάστασή σας αλλά και να τους ζητήσετε να σας φέρουν κάτι σε περίπτωση που το χρειαστείτε.

Ακόμα, μπορείτε να φέρετε τα ακουστικά σας για να ακούσετε τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια, τα οποία θα μπορούσατε να έχετε εκ των προτέρων οργανώσει σε λίστες αναπαραγωγής.

Χρήσιμα θα σας είναι επίσης πράγματα όπως βιβλία, περιοδικά ή εφημερίδες, προκειμένου να περνάτε την ώρα σας ευχάριστα και να χαλαρώνετε από μια τέτοια αγχώδη κατάσταση.

Κάτι ακόμα που κρίνουμε ως ιδιαίτερα σημαντικό να συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη λίστα είναι ένα τετράδιο όπου θα σημειώσετε όλες τις ερωτήσεις και απορίες που έχετε τόσο πριν την εισαγωγή για χειρουργείο όσο και μετά την έξοδό σας από αυτό.

Τέλος, είναι σίγουρα απαραίτητο να φέρετε μαζί σας και τα στοιχεία της ασφάλισής σας για τα τυπικά της διαδικασίας.

3. Ιατρικό ιστορικό

Γιατρός παίρνει το ιατρικό ιστορικό ασθενούς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για χειρουργική επέμβαση.

Ο οδηγός πριν το χειρουργείο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό σας και τη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνετε.

Πιο συγκεκριμένα, παλιές ακτινογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες και κάθε είδους σχετικές εξετάσεις (π.χ. αιματολογικές) θα βοηθήσουν τους γιατρούς να χαράξουν την ιατρική «στρατηγική» τους και να ξέρουν πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημά σας.

Επιπλέον, φτιάξτε μια λίστα με τα φάρμακα (μαζί με συχνότητα και δοσολογία) που παίρνετε, ώστε να σας δώσουν την καταλληλότερη αγωγή.

4. Προϊόντα φροντίδας και καθαρισμού

Το τέτατρο στοιχείο της λίστας με τίτλο τι να πάρω μαζί μου στο νοσοκομείο για εγχείρηση είναι τα προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας και περιποίησης.

Συγκεκριμένα, καλό είναι να έχετε μαζί σας προϊόντα καθαρισμού της επιδερμίδας, όπως ειδικά σαμπουάν, υγρά καθαρισμού και μαντηλάκια για μπάνιο χωρίς νερό. Έτσι, θα μπορείτε να παραμένετε πεντακάθαροι και το δέρμα σας λαμπερό και υγιές, ακόμα και χωρίς να έχετε τις συνήθεις ανέσεις του οικιακού σας μπάνιου.

Πέρα από αυτά, είναι επίσης καλό να έχετε πετσέτα, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσα-οδοντόκρεμα, αποσμητικό, χτένα κ.λπ., ώστε να φροντίσετε τον εαυτό σας όπως επιθυμείτε.

Για την προσωπική σας φροντίδα και περιποίηση, πάντως, στην τσάντα για το νοσοκομείο που θα ετοιμάσετε μπορείτε να βάλετε και κρέμες σώματος για την πρόληψη της αφυδάτωσης και την προστασία του δέρματός σας, ειδικά αν είναι ξηρό και ευαίσθητο.

Από αυτή τη γενική κατηγορία καθαρισμού και φροντίδας δεν μπορεί με τίποτα να λείπει και κάτι ακόμα. Ειδικά σε αυτή την περίοδο που η ανθρωπότητα παλεύει ακόμη με την πανδημία του κορωνοϊού, τεράστια αξία αποκτούν τα προστατευτικά ιατρικά αναλώσιμα, όπως μάσκες και απολυμαντικά.

Είναι, λοιπόν, καλό να έχετε μαζί σας μια μεγάλη συσκευασία με μάσκες μιας χρήσης και απολυμαντικά. Έτσι, θα φροντίσετε για την προστασία και τακτική απολύμανση τη δική σας αλλά και των συγγενών σας, μιας και το νοσοκομείο είναι το πιο φιλόξενο σπίτι κάθε είδους μικροβίων.

5. Μετεγχειρητικά προϊόντα

Γυναίκα ασθενής περπατά με περιπατητή και με τη βοήθεια νοσοκόμας, μετά την εισαγωγή για χειρουργείο.

Ανάλογα με τη χειρουργική επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε, μπορεί να προκύψει η ανάγκη να χρησιμοποιήσετε κάποια αντικείμενα ή προϊόντα που θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα μετά την εγχείρηση.

Για παράδειγμα, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε αντιεμβολικές ή αντιθρομβωτικές κάλτσες, εφόσον κάνετε κάποιο χειρουργείο στο ισχίο, στο γόνατο, στα πόδια ή την κοιλιά, καθώς είναι αυξημένες οι πιθανότητες να εμφανίσετε φλεβοθρόμβωση (δημιουργία πηγμένου αίματος μέσα σε φλέβα).

Μια επέμβαση για την αποκατάσταση ενός σοβαρού κατάγματος στον αστράγαλο, ένα χειρουργείο για την αντιμετώπιση μιας ρήξης χιαστών ή αχίλλειου τένοντα ή ακόμα και ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να εμποδίσει το βάδισμά σας.

Αυτό σημαίνει πως μετεγχειρητικά θα σας είναι απαραίτητα προϊόντα όπως μπαστούνια ή πατερίτσες, ενώ μπορεί να χρειαστείτε ακόμα και ειδικούς περιπατητήρες, πτυσσόμενους ή με ρόδες.

Tips για την ετοιμασία βαλίτσας για χειρουργείο

Όπως θα έχετε ήδη συνειδητοποιήσει, σε περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων δεν μπορείτε να πάτε στο νοσοκομείο χωρίς να έχετε εξοπλίσει τη βαλίτσα για το χειρουργείο σας με όλα τα απαραίτητα.

Πάμε, όμως, τώρα να δούμε ορισμένα χρήσιμα tips για τη σωστή ετοιμασία της βαλίτσας σας:

  • Πάρτε μια αρκετά ευρύχωρη βαλίτσα ώστε να είστε σίγουροι ότι χωράει όλα τα απαραίτητα, όπως: προσωπικά αντικείμενα, αλλαξιές, προϊόντα φροντίδας ή και προϊόντα για ακράτεια (π.χ. πάνες), σε περίπτωση που κάνετε επέμβαση που θα επηρεάσει το ουροποιητικό σας.
  • Ετοιμάστε την αρκετές ώρες πριν τη μετάβασή σας στο νοσοκομείο, ώστε να έχετε τον χρόνο να την ελέγξετε και να προσθέσετε πράγματα που έχετε τυχόν ξεχάσει.
  • Καλό είναι να προτιμήσετε ένα σακίδιο, καθώς πιάνει λιγότερο χώρο και είναι σίγουρα πιο ελαφρύ σε σχέση με μια βαλίτσα. Ακόμα, το σακίδιο μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί πάνω σε μια καρέκλα ή σε κομοδίνο, ώστε να μη χρειάζεται να σκύβετε και να έχετε καλύτερη πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεστε.

Ελπίζουμε ο συγκεκριμένος οδηγός να έχει απαντήσει αποτελεσματικά στο τι να πάρετε μαζί σας στο νοσοκομείο για εγχείρηση, ώστε να είστε πανέτοιμοι για όποια επέμβαση και αν κάνετε.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.