Blog

Ακράτεια ούρων: Συμπτώματα, Αίτια & Αντιμετώπιση

Γυναίκα πάσχει από ακράτεια ούρων και μαθαίνει τα αίτια και την αντιμετώπισή της, κρατώντας την κοιλιά της μπροστά σε γιατρό.

Κοινοποίηση

Εάν το θέμα ακράτεια ούρων: αίτια, αντιμετώπισηκαι συμπτώματαείναι κάτι που σας απασχολεί, βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

Και αυτό γιατί στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε αναλυτικά με αυτό το αρκετά κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αν είστε πάσχοντας και αναρωτιέστε τι να φορέσω για την ακράτεια ούρων ή έχετε κάποιον συγγενή σας που πάσχει, τότε μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στα διάφορα προϊόντα ακράτειας που κυκλοφορούν και να ξενοιάσετε.

Πάμε, όμως, να δούμε πρώτα απ’ όλα τι είναι ακράτεια ούρων.

Τι είναι η ακράτεια ούρων – Σε ποιους εμφανίζεται

Ακράτεια αποκαλείται η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την ακούσια διαρροή ούρων. Είναι ουσιαστικά ένα σύμπτωμα και όχι πάθηση, με πολύ κόσμο να ντρέπεται να το παραδεχθεί.

Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται σε άνδρες, στις γυναίκες, στην τρίτη ηλικία, ακόμα και σε παιδιά. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν κάνει διακρίσεις, καθώς μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ή φύλο.

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες

Οι γυναίκες εμφανίζουν τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία σε περίπου τριπλάσια συχνότητα συγκριτικά με τους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται πως 30% των άνω των 65 ετών και 10% των γυναικών μεταξύ 40 και 65 παρουσιάζουν ακράτεια.

Η ακράτεια ούρων μπορεί να εμφανιστεί στην εγκυμοσύνη, μετά από γέννα αλλά και στην εμμηνόπαυση λόγω ορμονικών μεταβολών, όπως η μείωση των οιστρογόνων.

Ακράτεια ούρων στους άνδρες

Μπορεί να εμφανίζεται περισσότερο σε γυναίκες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η ακράτεια αδιαφορεί για τον ανδρικό πληθυσμό.

Η αφαίρεση ή υπερπλασία του προστάτη αλλά και διάφορες καρδιακές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση ακράτειας στους άνδρες.

Ακράτεια ούρων στους ηλικιωμένους

Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο να παρουσιάζεται ακράτεια ούρων σε άτομα σε προχωρημένη ηλικία.

Ο χρόνος και τα γηρατειά κάνουν τους μύες γύρω από την κύστη να χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σωστά και να μην κατακρατούν τα ούρα, ενώ οι συσπάσεις στο σημείο γίνονται συχνότερες.

Ακόμα, ακράτεια ούρων στους ηλικιωμένους μπορεί να προκληθεί από άνοια, Parkinson ή άλλες νευρολογικές παθήσεις, που είναι συχνότερες σε μεγάλες ηλικίες. Μια έξυπνη λύση για αυτό θα ήταν να προμηθευτείτε πλενόμενα βρακάκια ακράτειας για ενήλικες.

Ακράτεια ούρων σε νεαρή ηλικία

Το φαινόμενο της ακούσιας απώλειας ούρων παρουσιάζεται συχνά ακόμα και σε μικρά παιδιά.

Πολλά παιδιά εμφανίζουν τη λεγόμενη νυχτερινή ενούρηση (απώλεια ούρων κατά τον ύπνο), με την κύστη να ξεκινά να λειτουργεί ομαλά σε διαφορετικές ηλικίες ανάλογα το άτομο.

Ακόμα, άλλα προβλήματα όπως ο παιδικός διαβήτης ή η δυσκοιλιότητα μπορούν να προκαλέσουν (μερική ή όχι) ακράτεια ούρων σε νεαρή ηλικία.

Τα αίτια της ακράτειας ούρων – Πού οφείλεται

Παρά το ότι παραπάνω αναφέραμε ορισμένους λόγους εμφάνισης, είναι πιθανό να αναρωτιέστε ακόμη πού οφείλεται ή ποια αίτια έχει η ακράτεια ούρων.

Πάμε, λοιπόν, στην επόμενη ενότητα του θέματος «ακράτεια ούρων: αίτια, αντιμετώπιση και συμπτώματα» και ας δούμε τις πιο συνηθισμένες αιτίες.

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια (αποτελεί και τύπο ακράτειας) συμβαίνει συνήθως μετά από έντονη πίεση στην κύστη μετά από έντονο βήχα, φτέρνισμα ή σωματική άσκηση.

Συνήθως αυτό οφείλεται σε χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους λόγω εγκυμοσύνης, τοκετού, εμμηνόπαυσης (σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν τι δημιουργεί την ακράτεια ούρων στις γυναίκες) ή προχωρημένης ηλικίας.

Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση

Είδος ακράτειας στο οποίο η κύστη είναι συνεχώς γεμάτη, με τα ούρα να ξεχειλίζουν, καθώς η πίεση που ασκούν στον σφιγκτήρα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Η αδυναμία σύσπασης του σφιγκτήρα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες νευρολογικές παθήσεις ή σε υπερπλασία του προστάτη στους άνδρες.

Λειτουργική ακράτεια

Η λειτουργική ακράτεια οφείλεται σε κάποια σωματική ή πνευματική αναπηρία, που δεν επιτρέπει στο άτομο να επισκεφτεί εγκαίρως την τουαλέτα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να αδειάσει.

Για παράδειγμα, αν πάσχετε από αρθρίτιδα, Parkinson ή άνοια, είναι πολύ πιθανό να μην μπορείτε να ξεκουμπώσετε έγκαιρα το παντελόνι ή να μην το σκεφτείτε καν.

Αν, λοιπόν, σας απασχολεί το τι πάνες ακράτειας ούρων για τους άνδρες με άνοια υπάρχουν, ρίξτε μια ματιά στις πάνες ακράτειας ενηλίκων και λύστε το πρόβλημά σας.

Ακράτεια ούρων από ουρολοίμωξη

Η ακράτεια ούρων μπορεί να προκληθεί επίσης από ουρολοίμωξη, συνήθως χρόνια και υποτροπιάζουσα.

Ουρολοίμωξη είναι η μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς και συχνά οδηγεί στη λεγόμενη επιτακτική ακράτεια ούρων, που χαρακτηρίζεται από μια έντονη επιθυμία για ούρηση και ακούσια διαρροή.

Κάποια ακόμα αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται η ακράτεια ούρων είναι η κακή ψυχολογία (ψυχολογική ακράτεια), η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, διάφοροι τραυματισμοί ή χειρουργικές επεμβάσεις κ.ά.

Αντιμετώπιση και θεραπεία της ακράτειας ούρων: Τι να κάνω για την ακράτεια

Εάν πάσχετε από το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι φυσιολογικό να τριγυρνά στο μυαλό σας η ερώτηση τι να κάνω για την ακράτεια.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί τι αντιμετώπιση ή θεραπεία μπορεί να έχει η ακράτεια ούρων στις γυναίκες και στους άντρες.

Αλλαγή τρόπου ζωής

Μικρές καθημερινές αλλαγές όπως η μείωση του αλκοόλ, της καφεΐνης, των αναψυκτικών με ανθρακικό αλλά και η αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών, βιταμίνης D και μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ασκήσεις Kegel

Η ακράτεια ούρων μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικοθεραπεία και συγκεκριμένα ασκήσεις Kegel, που συνιστούν εξαιρετικό τρόπο εκγύμνασης των μυών της πυέλου.

Οι συγκεκριμένοι μύες θα ανταποκρίνονται καλύτερα και ο έλεγχος της κύστης θα είναι αποτελεσματικότερος.

Στο μεταξύ, πάντως, καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με ειδικές σακούλες ακράτειας ή απορροφητικές σερβιέτες ακράτειας.

Φαρμακευτική αγωγή

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν φάρμακα για την ακράτεια ούρων που εμφανίζεται είτε σε γυναίκα είτε σε άντρα.

Τα αντιμουσκαρινικά είναι τα χάπια που δίνονται για να μειώσουν τις ακούσιες συσπάσεις της κύστης.

Πέραν των συμβατικών, υπάρχουν και φυτικά χάπια ή βότανα για την ακράτεια ούρων.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Άλλη μία λύση για την ακράτεια είναι η χειρουργική αντιμετώπισή της, συνήθως όταν οι ηπιότερες μορφές θεραπείας δε λειτουργήσουν.

Χειρουργική επέμβαση συνιστάται συνήθως σε περιπτώσεις πρόπτωσης οργάνων πυέλου ή κυστεοκήλης.

Συμπτώματα ακράτειας ούρων – Πώς θα την καταλάβετε

Η ακράτεια ούρων έχει συμπτώματα που συνήθως είναι εύκολο να αναγνωριστούν και να συνδεθούν με το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, τέτοια σημάδια μπορεί να είναι:

  • Ακράτεια ούρων στον ύπνο σε γυναίκες, άντρες, παιδιά και μεγάλους, που λέγεται ενούρηση (απώλεια ούρων όσο κοιμάστε, με τα πλενόμενα ή αδιάβροχα υποσέντονα να αποτελούν εξαιρετική λύση)
  • Ακράτεια ούρων τη νύχτα ή νυκτουρία (ανάγκη για ούρηση πάνω από δύο φορές μέσα στο βράδυ και διακοπή του ύπνου)
  • Συχνουρία που παρεμβαίνει στη διασκέδαση ή την εργασία
  • Αίσθηση ότι δεν έχετε αδειάσει μετά από ούρηση
  • Απώλεια ούρων όταν ζορίζεστε (φτέρνισμα, βήχας, έντονη σωματική άσκηση)
  • Μειωμένη ροή ούρων

Ακράτεια ούρων – Συμπερασματικά

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναλύσαμε: τι είναι η ακράτεια ούρων, αίτια, αντιμετώπιση και θεραπεία, σε ποιους ανθρώπους εμφανίζεται αλλά και τι συμπτώματα παρουσιάζονται.

Θεωρούμε πως καλύψαμε πλήρως το συγκεκριμένο ζήτημα και ελπίζουμε να έχει λυθεί κάθε πιθανή απορία σας γύρω από αυτό.

Αν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το ελεύθερα με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.