Blog

Μελέτη ύπνου: πώς γίνεται (Όλες οι πληροφορίες)

Εικόνα που δείχνει πώς γίνεται μια μελέτη ύπνου. Άντρας στο κρεβάτι του σπιτιού του κοιμάται φορώντας ειδική μάσκα.

Κοινοποίηση

Τι είναι και πώς γίνεται μια μελέτη ύπνου; Μάθετε τα πάντα για μια τέτοια εξέταση στο σπίτι ή σε εργαστήριο και εξασφαλίστε ποιοτικό ύπνο!

Τι είναι η μελέτη ύπνου, πώς γίνεται, ποιοι πρέπει να την κάνουν και γιατί είναι σημαντική;

Τέτοιες ερωτήσεις είναι πολύ σημαντικές σε περίπτωση που σας ταλαιπωρούν εσάς ή κάποιον κοντινό σας προβλήματα σχετικά με τον ύπνο. Και σε αυτές θα δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις, οπότε δεν έχετε παρά να καθίσετε αναπαυτιικά και να δώσετε βάση σε όσα θα πούμε παρακάτω.

Τι είναι η μελέτη ύπνου & τι δείχνει


Πάμε αρχικά να δούμε τι είναι η μελέτη ύπνου αλλά και τι δείχνει.

Η μελέτη διαταραχών ύπνου, λοιπόν, είναι μια εξέταση που γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχει κάποιος από υπνική άπνοια ή άλλες διαταραχές ύπνου. Η εξέταση γίνεται για μια ολόκληρη νύχτα, προκειμένου να ελεγχθεί και να διαπιστωθεί η αιτία των προβλημάτων.

Αν αναρωτιέστε πού γίνεται μια μελέτη ύπνου, να σας πούμε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο σπίτι είτε σε ειδικό ιατρείο ύπνου είτε σε γενικό νοσοκομείο.

Με αυτή τη διαδικασία καταγράφονται οι διάφορες σωματικές λειτουργίες, οπότε αυτά που δείχνει η εξέταση είναι:

  • Ρυθμό αναπνοής 
  • Κινήσεις ματιών
  • Κινήσεις ποδιών
  • Καρδιακό ρυθμό
  • Εγκεφαλικά κύματα

Ποιοι πρέπει να κάνουν μελέτη ύπνου

Τη μελέτη ύπνου χρειάζεται να την κάνουν άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις και συμπτώματα.

Κάποιες από τις παθήσεις που απαιτούν να γίνει μια τέτοια εξέταση είναι:

  • Αϋπνία: κατάσταση κατά την οποία δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να διατηρήσετε τον ύπνο σας.
  • Ναρκοληψία: νευρολογική διαταραχή που προκαλεί υπερβολική υπνηλία την ημέρα.
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: πάθηση που προκαλεί έντονη ανάγκη να κινήσετε τα πόδια σας (και δυσάρεστες αισθήσεις σε αυτά) όσο προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

Υπνική άπνοια: Τι είναι – Συμπτώματα

Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και μια ακόμα πάθηση που απαιτεί να γίνει ένα τεστ ύπνου: η υπνική άπνοια.

Όμως, τι είναι η υπνική άπνοια και ποια τα συμπτώματά της;

Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία διακόπτεται επαναλαμβανόμενα η αναπνοή για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παροχή οξυγόνου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στο σύνδρομο (αποφρακτικής, κεντρικής ή μικτής) υπνικής άπνοιας είναι:

  • Υπνηλία
  • Κόπωση
  • Συναισθηματικές διαταραχές χωρίς εμφανή αιτία
  • Πονοκέφαλοι
  • Κακή μνήμη ή συγκέντρωση
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Ροχαλητό
  • Νυχτερινή ενούρηση
  • Διακοπές αναπνοής
  • Απότομο ξύπνημα με αίσθημα πνιγμού
  • Ανήσυχος ύπνος με απότομες κινήσεις των άκρων

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη συγκεκριμένη πάθηση.

Για παράδειγμα:

Μπορείτε να αλλάξετε συνήθειες (π.χ. απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος, μείωση αλκοόλ κ.ά.), να χρησιμοποιήσετε ρινικά αποσυμφορητικά ή να κάνετε επέμβαση.

Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα θεραπείας της υπνικής άπνοιας με συσκευές CPAP, οι οποίες μέσω ειδικών μασκών (μάσκες CPAP) στέλνουν συνεχώς αέρα και δεν επιτρέπουν στους αεραγωγούς να φράξουν.

Πώς γίνεται η μελέτη ύπνου – Η διαδικασία

Μετά απ’ όλα αυτά, ήρθε η ώρα να δούμε τα πιο πρακτικά, πώς γίνεται η μελέτη ύπνου και ποια ακριβώς είναι η διαδικασία.

Αρχικά, αν γίνει η εξέταση σε ειδικό εργαστήριο (τότε ονομάζεται πολυσωματοκαταγραφική μελέτη), οι ασθενείς διανυκτερεύουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο και άνετο δωμάτιο, όπου συνδέονται με διαγνωστικά συστήματα μελέτης ύπνου (αισθητήρες ροής αέρα κ.ά.).

Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός θα εφαρμόσει στο κεφάλι, το πρόσωπο και το σώμα αρκετά καλώδια τα οποία θα πραγματοποιούν εξετάσεις όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, οξυμετρία κ.ά.

Αυτά όλη τη νύχτα θα μετρούν και θα καταγράφουν λειτουργίες, όπως ρυθμό αναπνοής, καρδιακό ρυθμό, εγκεφαλικά κύματα κ.λπ., ενώ στο δωμάτιο θα υπάρχουν κάμερες για να καταγράφονται και οι κινήσεις του σώματος κατά τον ύπνο.

Το επόμενο πρωί τα καλώδια αφαιρούνται και τα αποτελέσματα της μελέτης εξετάζονται από τον γιατρό, ώστε να προτείνει την αντίστοιχη θεραπεία.

Πέραν του ειδικού εργαστηρίου/ιατρείου, μια τέτοια εξέταση μπορεί να γίνει και στο σπίτι (κατ’ οίκον), γι’ αυτό ονομάζεται και φορητή μελέτη ύπνου (home sleep test/study). Σε αυτή χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας το ειδικό φορητό μηχάνημα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού.

Την επόμενη ημέρα απενεργοποιείτε τη συσκευή και την παραδίδετε, προκειμένου να εξεταστούν οι μετρήσεις που έγιναν το προηγούμενο βράδυ. Εάν θέλετε να μάθετε πόσο κοστίζει μια μελέτη ύπνου κατ’ οίκον, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Μια τέτοια κατ’ οίκον εξέταση συστήνεται μόνο σε άτομα που δεν έχουν άλλες σοβαρές παθήσεις (καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα), που δεν μπορούν να κοιμηθούν σωστά σε κάποιο εργαστήριο ύπνου ή που δεν μπορούν να μεταβούν σε αυτό (π.χ. λόγω κινητικών προβλημάτων).

Αξίζει να αναφερθεί πως η μελέτη ύπνου με NOX T3s αποτελεί μια τελευταίας τεχνολογίας εξέταση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τα πλέον αξιόπιστα αποτελέσματα.

Γιατί είναι σημαντική η μελέτη ύπνου


Ο ύπνος παίζει σπουδαίο ρόλο στη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Οι σχετικές διαταραχές έχουν συχνά πολύ σημαντικές επιπτώσεις και μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για το άτομο που πάσχει.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση έρχεται να βοηθήσει η μελέτη ύπνου σε παιδιά ή ενήλικες.

Η συγκεκριμένη εξέταση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, καθώς βοηθά στον εντοπισμό διαφόρων ειδών παθήσεων σχετικών με τον ύπνο και όχι μόνο (π.χ. νευρολογικές-νευρομυϊκές παθήσεις, όπως Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα ή καρδιολογικές όπως αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.).

Η πρόληψη και η διάγνωση τέτοιων διαταραχών -πάντα σε συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό ή έναν εξειδικευμένο γιατρό- θα οδηγήσουν και στην κατάλληλη θεραπεία, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση ενός ποιοτικού ύπνου και κατ’ επέκταση, τη βελτίωση της συνολικής υγείας σας.

Μελέτη ύπνου στο σπίτι – Εν κατακλείδι


Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να καταλάβετε ακριβώς τι είναι η μελέτη ύπνου (κατ’ οίκον ή σε εξειδικευμένο εργαστήριο), πώς γίνεται και γιατί είναι τόσο σημαντική.

Εάν έχετε σχετικές διαταραχές ή γνωρίζετε κάποιον κοντινό σας που έχει, μη διστάσετε να κάνετε μια μελέτη ύπνου στο σπίτι. Έτσι, θα σας φύγουν οι αμφιβολίες και θα διαπιστώσετε αν έχετε κάποια διαταραχή ύπνου, ώστε να την αντιμετωπίσετε με τον κατάλληλο τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.