Blog

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ;

Κοινοποίηση

Η Υπνική Άπνοια είναι μια δυνητικά επικίνδυνη διαταραχή ύπνου, όπου κατά τη διάρκεια του ύπνου η ροή του οξυγόνου στο σώμα διακόπτεται και επανέρχεται επανειλημμένα.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι αυτός της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας.

Όπου κατά τη διάρκεια του ύπνου οι μύες στον λαιμό χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να μειώνουν τη διάμετρο του αεραγωγού και αποφράσσουν την ροή του οξυγόνου.

Όταν αυτό συμβαίνει μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την αδυναμία αναπνοής και ανά τακτά χρονικά διαστήματα διακόπτει την διαδικασία του ύπνου έτσι ώστε να επανέλθουν οι μύες και να εισέλθει οξυγόνο στους αεραγωγούς. Η διακοπή του ύπνου είναι συνήθως μικρής διάρκειας και δεν υπάρχει μνήμη ότι συνέβη.

Ενδεχομένως να υπάρξει ροχαλητό, δυσκολία αναπνοής (λαχάνιασμα) ή και αίσθημα πνιγμού.

Η παραπάνω διαδικασία έχει παρατηρηθεί πως επαναλαμβάνεται 5-30 φορές την ώρα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλο το βράδυ, παρεμποδίζοντας έτσι τη δυνατότητα της εμβύθισης στον ύπνο, απόρροια αυτού είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης των φάσεων του ύπνου και κατά συνέπεια αδυναμία ξεκούρασης. Παρ’ όλα αυτά λόγω της μικρότερης συγκέντρωσης οξυγόνου στο αίμα οι ασθενείς κινδυνεύουν επίσης και από αρρυθμίες, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο.

Πιθανοί κίνδυνοι Υπνικής Άπνοιας

Παράγοντες που επηρεάζουν 

Φύλο 

Οι άνδρες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να προσβληθούν από υπνική άπνοια. Ωστόσο, οι γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο εάν είναι υπέρβαρες και ο κίνδυνος φαίνεται επίσης να αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Ηλικία

Η υπνική άπνοια εμφανίζεται δραματικά συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Βάρος

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας. Οι αποθήκες λίπους γύρω από τον άνω αεραγωγό μπορεί να εμποδίσουν την σωστή ροή οξυγόνου στον οργανισμό.

Στενός αεραγωγός

Ενδεχομένως να έχει κληρονομηθεί στενός αεραγωγός ενώ οι αμυγδαλές και τα αδενοειδή να μεγεθυνθούν και να φράξουν τον αεραγωγό.

Οικογενειακό ιστορικό 

Εάν μέλη της οικογένειας πάσχουν από υπνική άπνοια έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθείτε κι εσείς.

Αλκοόλ, παυσίπονα  ή ηρεμιστικά

Αυτές οι ουσίες χαλαρώνουν τους μύες στο λαιμό σας, και μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Κάπνισμα

Οι καπνιστές έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπνική άπνοια από ό,τι άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της φλεγμονής και την κατακράτηση υγρών στον ανώτερο αεραγωγό.

Ρινική συμφόρηση

Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη σας είτε από ανατομικό πρόβλημα είτε από αλλεργίες είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Συνήθη συμπτώματα Υπνικής Άπνοιας


Τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν πως κάποιος υποφέρει από Υπνική Άπνοια,  χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ένα άτομο θα παρουσιάσει υποχρεωτικά όλα τα παρακάτω. 

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας εάν υποπτεύεστε πως πάσχετε από Υπνική Άπνοια. 

Εάν έχετε παρόμοια συμπτώματα, επικοινωνήστε μαζί μας ή στείλτε μας μήνυμα εδώ και κλείστε άμεσα το ραντεβού για τη μελέτη ύπνου σας.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.