Blog

Τι είναι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, ποια η χρήση και τα οφέλη τους

Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για φλεβική ανεπάρκεια - προβλήματα πίεσης με κιρσούς.

Κοινοποίηση

Τα συμπτώματα των παθήσεων των φλεβών μπορεί να είναι επίπονα και να σας εμποδίζουν να πραγματοποιείτε απλές καθημερινές δραστηριότητες. Παρακάτω σας προτείνουμε τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Η νόσος της φλεβικής ανεπάρκειας και οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή, όπως οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί, απασχολούν πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου ή ηλικίας.

Ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισής τους είναι με τη χρήση ελαστικών καλτσών ή, αλλιώς, καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Τι είναι όμως οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης αποτελούν μία κατηγορία που συγκαταλέγεται στις ιατρικές κάλτσες. Η χρήση τους αποτελεί την πιο αποτελεσματική συντηρητική θεραπεία αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων.

Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο τις εξής 5 βασικές κατηγορίες:

  • κάλτσες κάτω γόνατος (με ανοιχτά ή κλειστά δάχτυλα)
  • κάλτσες άνω γόνατος (με ανοιχτά ή κλειστά δάχτυλα)
  • κάλτσες ριζομηρίου (με ανοιχτά ή κλειστά δάχτυλα)
  • καλσόν συμπίεσης
  • και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης με φερμουάρ

Φυσικά, ανάλογα με το φύλο, χωρίζονται και σε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ανδρικές και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης γυναικείες.

Κάλτσες και καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης για κιρσούς και φλεβική ανεπάρκεια. Κάλτσες για άντρες και γυναίκες.

Επίσης, οι ιατρικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό συμπίεσης.

Ο βαθμός συμπίεσης μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg) και βάσει του οποίου προκύπτουν 3 κλάσεις: η κλάση 1 (15-20 mmHg ή 18-21 mmHg), η κλάση 2 (20-30 mmHg) και η κλάση 3 (34 – 46 mmHg).

Τι είναι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ριζομηρίου

Το είδος που παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση είναι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ριζομηρίου, οι οποίες φτάνουν έως τον μηρό.

Τι κάνουν οι κάλτσες και τα καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Αποκαθιστούν την υγιή κυκλοφορία του αίματος, ασκώντας βαθμιαία πίεση στο πόδι, δηλαδή πιέζοντας περισσότερο τις επιφανειακές φλέβες των κάτω άκρων και λιγότερο το πάνω μέρος του ποδιού.

Ως αποτέλεσμα, μειώνονται το οίδημα και η αίσθησης βάρους στα πόδια, αλλά και οι πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης.

Ποια τα οφέλη που προσφέρουν οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι ελαστικές κάλτσες μπορούν να θεραπεύσουν φλεβικά προβλήματα και να ανακουφίσουν από ενοχλητικά συμπτώματα που αυτά επιφέρουν όπως: πόνο, μουδιάσματα, αίσθημα καύσους, οίδημα, κράμπες και έλκη.

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει η πρόληψη θρομβώσεων, τότε ιδανικές είναι οι ελαστικές κάλτσες για θρόμβωση. Αυτού του είδους οι κάλτσες ενδείκνυνται για μετεγχειρητική χρήση, καθώς αποτρέπουν θρομβώσεις που μπορεί να προκληθούν λόγω ακινησίας.

Πότε χρειάζεται να φοριούνται οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Γυναίκα φοράει κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και βγάζει τα μαύρα της τακούνια για να ξεκουράσει τα πόδια της.

Καθημερινοί παράγοντες, όπως η πολύωρη ορθοστασία και η καθιστική ζωή, αλλά και η εγκυμοσύνη, μπορούν να συντελέσουν στη διάταση των φλεβών, λόγω της πίεσης που ασκείται σε αυτές.

Όταν αυτός ο τρόπος ζωής συνοδεύεται και από παθολογικές καταστάσεις σχετικές με τη φλεβική υγεία, τότε τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πολύ έντονα, αφού το φλεβικό αίμα δεν μπορεί να φτάσει στην καρδιά.

Τέτοιες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, η εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση, οι κιρσοί, οι αραχνοειδής φλέβες, καθώς και το σύνδρομο της οικονομικής θέσης (αδράνεια ποδιών σε πολύωρες πτήσεις).

Έτσι η χρήση των καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης ενδείκνυται για:

  • εγκύους
  • άτομα με φλεβικά προβλήματα
  • άτομα που υποβάλλονται σε καθημερινή πολύωρη ορθοστασία ή ακινησία
  • αλλά και άτομα που ταξιδεύουν συχνά, επιβαρύνοντας περισσότερο τα πόδια τους λόγω των αλλαγών στην ατμοσφαιρική πίεση

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης σε συνδυασμό με τα κατάλληλα ανατομικά παπούτσια μπορούν να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση των διάφορων φλεβικών παθήσεων ή να ενισχύσουν την αντιμετώπισή τους.

Γιατί χρειάζονται οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μετά από εγχείρηση

Οι μετεγχειρητικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, λειτουργούν συμπληρωματικά στην ανάρρωση από χειρουργείο, αλλά και σε περιπτώσεις μακροχρόνιας κατάκλισης.

Φορώντας τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT).

Ειδικά, στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • αν έχετε χειρουργηθεί στα πόδια ή την κοιλιά
  • αν έχετε υποβληθεί σε γενική αναισθησία πάνω από 90 λεπτά
  • ή αν σας έχει συστήσει ο γιατρός σας ακινησία μετά από κάποια επέμβαση

Οι παραπάνω είναι περιπτώσεις κατά τις οποίες αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.

Επιπλέον, η χρήση των συγκεκριμένων καλτσών μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την ανάρρωση σας περιορίζοντας τις εκχυμώσεις που προκύπτουν.

Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης αθλητικές

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν να σας βοηθήσουν στο τρέξιμο αφού, βελτιώνοντας την ροή του αίματος, οι μυς του σώματος οξυγονώνονται πιο εύκολα.

Προκαλούν παρενέργειες οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή από άτομα με αρτηριακά προβλήματα, διότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η γνώμη ειδικού αγγειοχειρούργου.

Επίσης, πρέπει να τις χρησιμοποιείτε με προσοχή:

  • αν είστε κλινήρεις ασθενείς
  • αν πάσχετε από δερματικές λοιμώξεις και κηλίδες
  • αν πάσχετε από μολύνσεις στο δέρμα
  • αν πάσχετε από ευαισθησία του κάτω άκρου

Είναι, ακόμα, σημαντικό να αναφερθεί ότι κάλτσες συμπίεσης πρέπει να αφαιρούνται στον ύπνο, καθώς εκείνες τις ώρες μειώνεται η συσσώρευση του αίματος και το οίδημα.

Πόσο πρέπει να φοράμε τις κάλτσες συμπίεσης και ποιος ο τρόπος χρήσης τους;

Αν, λοιπόν, θέλετε να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα που αναφέραμε ή αν τις χρειάζεστε προληπτικά, τότε συνεχίστε την ανάγνωση!

Θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες χρήσης των καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Κάλτσες συμπίεσης: πόσο τις φοράμε

Μπορείτε να φοράτε τις κάλτσες συμπίεσης τις ώρες που είστε όρθιοι και να τις αφαιρείτε κατά την διάρκεια του ύπνου.

Κάλτσες και καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης για κιρσούς. Σετ κλινικής συμπίεσης. Άνεση για έγκυες γυναίκες

Κάλτσες συμπίεσης: τρόπος χρήσης

Ο θεράποντας γιατρός σας θα αποφασίσει για την επιλογή του ύψους, αλλά και τον βαθμό συμπίεσης, που χρειάζεται να φορέσετε.

Πάντα ανάλογα με την πάθηση σας, αλλά και τον λόγο χρήσης (προφύλαξη, χρόνια θεραπεία ή μετά από θεραπευτική παρέμβαση).

Ειδικά η χρήση καλτσών συμπίεσης άνω των 20mmHg πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συνταγογράφησης ειδικού.

Κατά την εφαρμογή της κάλτσας συμπίεσης θα πρέπει να φροντίσετε να απλωθεί σωστά στο πόδι σας. Φροντίστε, ακόμα, να μην διπλώσετε το πάνω μέρος τους για να μην δημιουργεί συμπίεση σε σημεία που δεν πρέπει.

Αντιθρομβωτικές κάλτσες: χρήση

Οι αντιθρομβωτικές κάλτσες φοριούνται και τη μέρα και τη νύχτα. Ο γιατρός σας, όμως, μπορεί να σας συμβουλέψει για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να τις φοράτε, ανάλογα με το διάστημα που θα χρειαστεί να μείνετε κλινήρεις.

Κατά την εφαρμογή τους, αποφύγετε να τις διπλώσετε ή να τις τυλίξετε στο πόδι σας, ώστε να μην εμποδιστεί η ροή κυκλοφορίας του αίματος.

Εν κατακλείδι

Αυτό το άρθρο σάς παρέχει όλες τις κατάλληλες πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να γνωρίζετε τι είναι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και πώς χρησιμοποιούνται.

Σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας μπορείτε να προμηθευτείτε τις κατάλληλες ελαστικές κάλτσες για την περίπτωση σας, επιλέγοντας από τη μεγάλη μας συλλογή με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.