Blog

Πώς να επιλέξεις ανατομικά παπούτσια

Θεματική για το πώς να επιλέξεις ανατομικά παπούτσια. Άντρας τρίβει το δεξί του γόνατο καθισμένος σε καναπέ.

Κοινοποίηση

Εάν πάσχετε από κάποιο πρόβλημα ορθοπεδικής φύσης ή κάνετε κάποιο επάγγελμα που απαιτεί ορθοστασία, ίσως αναρωτιέσαι «πώς να επιλέξω ανατομικά παπούτσια».

Τι είναι, όμως, τα ανατομικά παπούτσια;

Ανατομικά παπούτσια είναι εκείνα τα ειδικά κατασκευασμένα υποδήματα τα οποία είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να πετυχαίνουν τρία πολύ σημαντικά πράγματα:

  • Δεν πιέζουν το πόδι
  • Επιτρέπουν σωστή κλίση και θέση σώματος
  • Επιτρέπουν να μην πατάνε λάθος τα πόδια σας

Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα παπούτσια θα σας κάνουν να νιώθετε πιο άνετα, θα σας προστατεύσουν από τυχόν προβλήματα και θα σας απαλλάξουν από δυσάρεστους πόνους στα πόδια, στη μέση, στον αυχένα και αλλού.

5 Tips για σωστή επιλογή ανατομικών παπουτσιών

Και τώρα ήρθε η στιγμή για τα χρήσιμα tips!

Σε αυτή την ενότητα θα σας πούμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε ώστε να πάρετε τα καλύτερα ανατομικά παπούτσια για περπάτημα, για ορθοστασία, για πρησμένα πόδια και γενικά πόδια με προβλήματα κ.λπ.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε 5 tips για τη σωστή επιλογή ανατομικών παπουτσιών.

Επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι ανατομικά παπούτσια

Άντρας τρίβει την αριστερή του γάμπα μετά από πολύωρη ορθοστασία. Συμβολίζεται η ανάγκη για ανατομικά παπούτσια.

Είμαστε σίγουροι ότι κατανοείτε πλήρως την τεράστια σημασία που έχουν τα ανατομικά παπούτσια για την υγεία σας.

Με αυτό ως δεδομένο, η πρώτη συμβουλή που έχουμε να σας δώσουμε είναι να επενδύσετε σε ένα πραγματικά καλό ζευγάρι ανατομικά παπούτσια.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι το κόστος θα είναι μεγάλο, ωστόσο αυτό που πρέπει πριν απ’ όλα να λάβετε υπόψη σας είναι την υγεία σας καθώς και το πόσο θα σας βοηθήσουν τα συγκεκριμένα υποδήματα.

Πάντως, δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε ιδιαίτερα σχετικά με την τιμή τους. Κι αυτό διότι υπάρχουν πολλά οικονομικά ζευγάρια που θα σας εκπλήξουν με τη σχέση τιμής-ποιότητας που διαθέτουν.

Προσέξτε τα υλικά και την κατασκευή

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που καλό είναι να έχετε στον νου σας είναι προφανώς και το υλικό κατασκευής των ανατομικών παπουτσιών σας.

Το παν είναι το υπόδημα να είναι από μαλακό, φυσικό δέρμα που αναπνέει. Επιπλέον, τα καλύτερα και ποιοτικότερα ανατομικά παπούτσια θα διαθέτουν αντικραδασμικές ιδιότητες, καθώς τα πέλματά σας δέχονται τόσο το βάρος του σώματος όσο και την πίεση από την αντίσταση του εδάφους.

Ακόμα, χρειάζεται να είναι φτιαγμένα από latex και οι σόλες να είναι μαλακές και ελαστικές, ώστε να παίρνουν το σχήμα του ποδιού χωρίς να το πιέζουν, προστατεύοντάς το παράλληλα από την τριβή και αποτρέποντας αλλεργίες και έλκη.

Τα έλκη, μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πρόβλημα στον σακχαρώδη διαβήτη, οπότε η καταλληλότερη λύση είναι τα ανατομικά παπούτσια ειδικά για διαβητικούς.

Έτσι, γνωρίζοντας όλα αυτά, θα σταματήσετε να απορείτε σχετικά με το ποια είναι τα καλύτερα και πιο κατάλληλα ανατομικά παπούτσια για ορθοστασία.

Παρατηρήστε το σχήμα

Σε περίπτωση που το αγνοείτε, να σας ενημερώσουμε πως τα σχέδια στα ανατομικά υποδήματα είναι πάρα πολλά, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα θα βρείτε αυτό που πραγματικά σας ταιριάζει.

Όποιο σχήμα και αν έχετε στο μυαλό σας, είτε στρογγυλό είτε τετραγωνισμένο είτε μυτερό, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορείτε άνετα να συνδυάσετε ένα πρακτικό υπόδημα με τα προσωπικά σας γούστα.

Βέβαια, τα μυτερά παπούτσια δε θεωρούνται και τόσο ανατομικά σα σχέδιο, με τους ορθοπεδικούς να συνιστούν να αποφεύγονται. Αυτό, πάντως, δε σημαίνει ότι απαγορεύεται να τα φοράτε, ειδικά αν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα στα πόδια σας και δεν σκοπεύετε να παραμείνετε όρθιοι για πολλές ώρες.

Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη ποικιλία σχεδίων, οπότε μπορείτε να επιλέξετε και στρόγγυλη ή και τετραγωνισμένη μύτη, που συνιστά μια ενδιάμεση λύση.

Έτσι, αφού είδαμε τρία βασικά tips για το πώς να επιλέξετε ανατομικά παπούτσια, πάμε να δούμε και άλλα δύο εξίσου σημαντικά!

Σκεφτείτε το τακούνι

Νεαρή γυναίκα κάθεται σε καρέκλα προσπαθώντας να βγάλει τα ανατομικά της παπούτσια με τακούνι.

Alt text: Νεαρή γυναίκα κάθεται σε καρέκλα προσπαθώντας να βγάλει τα ανατομικά της παπούτσια με τακούνι.

Μήπως έχετε την εντύπωση πως ανατομικό παπούτσι και τακούνι δεν πάνε μαζί;

Ετοιμαστείτε να αναθεωρήσετε, καθώς πρόκειται για μύθο!

Δεν θα μπορούσατε να πέσετε περισσότερο έξω, μιας και το (χαμηλό) τακούνι υποστηρίζει αποτελεσματικά τη μέση σας και διορθώνει ουσιαστικά τη στάση του σώματός σας.

Έτσι, αν η πολύωρη ορθοστασίαείναι κάτι αναπόφευκτο για εσάς, φροντίστε τα ανατομικά γυναικεία υποδήματά σας να έχουν τακούνι έως πέντε εκατοστά. Το πολύ λεπτό τακούνι πρέπει γενικά να αποφεύγεται, ωστόσο δε θα βρείτε ούτως ή άλλως πολλά τέτοια ανατομικά παπούτσια.

Διαλέξτε το κατάλληλο νούμερο

Το να πάρετε ανδρικά ή γυναικεία ανατομικά παπούτσια και να μη δώσετε τόση σημασία στο νούμερο θα σας δημιουργούσε έναν τεράστιο πονοκέφαλο.

Όσο ποιοτικό και μαλακό και αν είναι το δέρμα, δεν υπάρχει περίπτωση να σας βολέψει εφόσον έχετε πάρει λάθος νούμερο, καθώς θα σας στενεύει και θα σας «χτυπάει».

Γι’ αυτό, φροντίστε πάντα να δοκιμάζετε υποδήματα νωρίς το πρωί, όταν το πόδι είναι ακόμη στις «φυσιολογικές διαστάσεις» του, μιας και όσο περνάει η μέρα πρήζεται. Έτσι, θα είναι σίγουρο ότι θα πάρετε το κατάλληλο νούμερο.

Ακόμα, αν τυχόν σκέφτεστε να αγοράσετε ποιοτικές μπότες ή μποτάκια ή θέλετε να εξασφαλίσετε ότι θα πάρετε τα καλύτερα ανατομικά αθλητικά παπούτσια (sneakers) για ορθοστασία ή περπάτημα, γυναικεία ή ανδρικά, τότε καλό θα είναι να δοκιμάσετε μισό ή ένα νούμερο μεγαλύτερο, καθώς μπορεί να τα φοράτε με χοντρές κάλτσες.

Επίσης, μπορείτε να τα συνδυάσετε με ανατομικά πέλματα ή πάτους για τη μέγιστη δυνατή προστασία των ποδιών σας.

Ανατομικά παπούτσια για δουλειά που απαιτεί ορθοστασία

Εργαζόμενος σε νοσοκομείο ξεκουράζεται μετά από πολύωρη ορθοστασία, φορώντας άσπρα ανατομικά παπούτσια (σαμπό).

Alt text: Εργαζόμενος σε νοσοκομείο ξεκουράζεται μετά από πολύωρη ορθοστασία, φορώντας άσπρα ανατομικά παπούτσια (σαμπό).

Πολλά επαγγέλματα απαιτούν πολλές ώρες ορθοστασίας, με αποτέλεσμα τα ανατομικά παπούτσια εργασίας να είναι απαραίτητα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη και επιβαρυντική συνθήκη, καθώς η πολύωρη ορθοστασία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως μυρμηγκιάσματα, οιδήματα, οσφυαλγίες, τενοντίτιδες, πόνους σε ποικίλα σημεία κ.λπ.

Εάν, λοιπόν, ανήκετε σε μια τέτοια επαγγελματική κατηγορία και χρειάζεται να είστε συνεχώς όρθιοι, ίσως αναρωτιέστε: ποια είναι τα καλύτερα παπούτσια για σερβιτόρους, νοσηλευτές, κομμωτές κ.ά., τι ανατομικά παπούτσια να πάρω για ορθοστασία ή ακόμα και ποια είναι τα πιο ξεκούραστα παπούτσια.

Τα ανατομικά παπούτσια για δουλειά επιτρέπουν να μοιράζονται ισορροπημένα οι δυνάμεις που ασκούνται στα πέλματά σας και απορροφούν τους κραδασμούς, προστατεύοντας αποτελεσματικά τις αρθρώσεις των κάτω άκρων, τα γόνατα και τη μέση σας.

Η ισορροπημένη κατανομή των πιέσεων (βάρος σώματος και αντίσταση του εδάφους) βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του ποδιού και κάνει πιο ανεκτή την ορθοστασία κατά την εργασία σας.

Οπότε, μη χάνετε χρόνο και ρίξτε μια ματιά σε ανδρικά αλλά και γυναικεία επαγγελματικά υποδήματα για την άνεση και την προστασία των ποδιών σας.

Αν πάλι δουλεύετε σε νοσοκομείο ή σε κάποιον χώρο με παιδιά, η ιδανική λύση είναι τα ανατομικά σαμπό.

Οι επιλογές σας είναι ατελείωτες, καθώς μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε αθλητικά ή sneakers ειδικά σχεδιασμένα για ορθοστασία αλλά και ανατομικές παντόφλες ή σαγιονάρες.

Τι ανατομικά παπούτσια να πάρω – Επίλογος

Το πώς να επιλέξετε ανατομικά παπούτσια αποτελεί ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα, ειδικά αν συνηθίζετε να μένετε όρθιοι για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα.

Αυτού του είδους τα υποδήματα είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, προκειμένου να προστατεύσετε τα πόδια αλλά και το υπόλοιπο σώμα σας από σχετικά προβλήματα υγείας.

Γι’ αυτό, μην καθυστερείτε άλλο και βρείτε αμέσως άνετα ανδρικά υποδήματα ή και γυναικεία και λύστε το πρόβλημά σας οριστικά!

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.