Blog

Τι είναι ο υπερπρηνισμός: Συμπτώματα και θεραπεία

Θεματική εικόνα για το τι είναι ο υπερπρηνισμός. Άντρας καθισμένος σε καναπέ πιάνει το πονεμένο πόδι του.

Κοινοποίηση

Πιστεύουμε πως συμφωνούμε όλοι ότι η υγεία των ποδιών μας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνολική καλή μας υγεία. Πρέπει, λοιπόν, να την εξασφαλίζουμε.

Όμως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες τα πόδια παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, ένα από τα οποία είναι και ο υπερπρηνισμός.

Όμως,τι είναι ο υπερπρηνισμός;

Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα θα απαντήσουμε στο παρακάτω άρθρο, ενώ θα μιλήσουμε ακόμα για τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και τις πιθανές θεραπείες για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Πάμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε!

Τι σημαίνει πρηνισμός;

Πριν απ’ όλα, χρειάζεται να δούμε τι σημαίνει πρηνισμός.

Ο πρηνισμός περιγράφει ουσιαστικά την περιστροφή του ποδιού προς το εσωτερικό, τη στιγμή που το πόδι πατάει στο έδαφος, όταν περπατάτε ή τρέχετε.

Πρόκειται για ένα κομμάτι της φυσικής κίνησης του ποδιού και η κύρια λειτουργία του είναι να μειώνει τη δύναμη πρόσκρουσης της αρχικής επαφής αλλά και να βοηθά στην αναγνώριση του είδους του εδάφους για την επίτευξη σταθεροποίησης και προσαρμογής του ποδιού.

Ουσιαστικά, αποτελεί μια κίνηση απαραίτητη για την προστασία του ποδιού από τραυματισμούς.

Τι είναι ο υπερπρηνισμός;

Όπως είπαμε, ο πρηνισμός αποτελεί μέρος της φυσικής κίνησης του ποδιού.

Η κατάσταση κατά την οποία το πόδι δε στρέφεται όσο πρέπει προς το εσωτερικό ή στρέφεται προς τα έξω ονομάζεται υπτιασμός ποδιού.

Από την άλλη, υπάρχει και η αντίθετη κατάσταση:

Η κατάσταση, λοιπόν, κατά την οποία το πόδι στρέφεται υπερβολικά προς τα μέσα, και κυρίως σε στιγμές που δεν πρέπει, όπως, για παράδειγμα, σε προχωρημένο στάδιο της φάσης στήριξης του βαδίσματος, ονομάζεται υπερπρηνισμός.

Τι μπορεί να σημαίνει, όμως, αυτή η δυσλειτουργία;

Καθώς το πόδι «στρίβει» προς το εσωτερικό, το βάρος του σώματος μεταφέρεται και αυτό ολόκληρο στην εσωτερική πλευρά του ποδιού.

Άντρας που πάσχει από υπερπρηνισμό κρατά το πονεμένο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του.

Έτσι, όσο εσείς περπατάτε, επιβαρύνεται δυσανάλογα το εσωτερικό άκρο του ποδιού σας, αντί το βάρος να υποστηριχθεί από το ακροστήριγμα του πέλματος, όπως θα συνέβαινε σε κανονικές συνθήκες.

Αυτού του είδους η μη φυσική κίνηση μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του ποδιού, και ειδικά του γονάτου και του ισχίου, μιας και η προσπάθεια για ανάκτηση ισορροπίας και σταθερότητας το οδηγεί τελικά σε αποσταθεροποίηση.

Συμπτώματα υπερπρηνισμού

Όπως ίσως έχετε ήδη καταλάβει, ο υπερπρηνισμός δεν αποτελεί μια φυσική κίνηση του ποδιού.

Και είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε μη φυσική κίνηση (όχι μόνο του ποδιού, αλλά και γενικά) μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα και να προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Γι’ αυτό, εμείς συγκεντρώσαμε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα-προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τον υπερπρηνισμό και σας τα παρουσιάζουμε αμέσως παρακάτω:

  • τενοντίτιδα στον αχίλλειο τένοντα,
  • κότσι (διόγκωση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου),
  • πόνος στις φτέρνες, στα ισχία, στα γόνατα ή στη μέση,
  • σύνδρομο επώδυνης κνήμης (ή περιοστίτιδα κνήμης),
  • σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας,
  • πελματιαία απονευρωσίτιδα,
  • κάλοι, κ.α.

Υπερπρηνισμός – Πώς να τον καταλάβετε

Άτομο που υποφέρει από υπερπρηνισμό, πιάνει την πονεμένη φτέρνα του ποδιού του.

Μέχρι στιγμής έχουμε δει τι είναι ο υπερπρηνισμός αλλά και κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά του συμπτώματα.

Τώρα, λοιπόν, έχει έρθει η στιγμή να σας πούμε πώς μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε υπερπρηνισμό, μέσω κάποιων τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να καταλάβετε αν υποφέρετε από υπερπρηνισμό ή όχι.

1. Παρατηρήστε τον βηματισμό και τα πέλματά σας

Το πρώτο πράγμα που θα σας συμβουλεύαμε είναι, φυσικά, να επισκεφτείτε κάποιον ποδίατρο ή φυσικοθεραπευτή, ο οποίος θα σας κάνει πελματογράφημα για να διαπιστώσει την κατάσταση.

Για να δείτε περισσότερα σχετικά με το τι είναι το πελματογράφημα και τι καταλαβαίνουμε με αυτό, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας.

Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε και το εξής απλό:

Βγάλτε βίντεο τον εαυτό σας την ώρα που περπατάτε ή τρέχετε. Στην κάμερα μπορεί να φανεί καθαρά εάν τα πέλματά σας στρέφονται προς τα μέσα.

Στην περίπτωση, δε, που ο υπερπρηνισμός είναι αρκετά έντονος, τότε μπορείτε απλά να παρατηρήσετε τα πόδια σας στον καθρέφτη.

2. Εξετάστε τα παπούτσια σας

Ένας ακόμα πολύ απλός τρόπος να καταλάβετε αν έχετε υπερπρηνισμό είναι να παρατηρήσετε προσεκτικά τα παπούτσια σας.

Είναι περισσότερο φθαρμένα από τη μία πλευρά (την εσωτερική); Είναι φθαρμένα κυρίως στην περιοχή κάτω από το μεγάλο δάχτυλο;

Αν ναι, τότε είναι αρκετά πιθανό να πάσχετε από υπερπρηνισμό.

3. Κάντε το τεστ των βρεγμένων πελμάτων

Τέλος, μπορείτε να κάνετε και το τεστ των βρεγμένων πελμάτων ή της βρεγμένης πατούσας.

Τι είναι, όμως, αυτό το τεστ;

Αρχικά, βυθίστε το κάτω μέρος των ποδιών σας σε μια λεκάνη με νερό. Έπειτα, βάλτε τα βρεγμένα πόδια σας πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια στην οποία θα μπορείτε να διακρίνετε με σαφήνεια το αποτύπωμά σας (π.χ. σε μια χάρτινη σακούλα, σε στεγνό τσιμέντο κ.λπ.).

Αν μπορείτε να διακρίνετε ολόκληρο το περίγραμμα του πέλματος και της καμάρας, τότε η καμάρα σας μάλλον έχει αρχίσει να πέφτει, κάτι που κάνει πολύ πιθανό τον υπερπρηνισμό.

Σε άτομα με ουδέτερο πρηνισμό, η καμάρα συνήθως αφήνει ένα ελαφρύ και σίγουρα όχι πλήρες αποτύπωμα.

Υπερπρηνισμός – Θεραπεία & τρόποι αντιμετώπισης

Άτομο κάνει θεραπεία για υπερπρηνισμό. Κάνει ασκήσεις φυσιοθεραπείας.

Όπως είδαμε, ο υπερπρηνισμός μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων σοβαρών προβλημάτων στα πόδια (και όχι μόνο).

Όμως, μην ανησυχείτε, διότι η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία για τον υπερπρηνισμό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση πάγου, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αλλά και φυσιοθεραπείες.

Όμως, ίσως το πιο σημαντικό είναι να διορθώσετε το πάτημά σας. Πώς, όμως, διορθώνεται το πάτημα;

Τα ειδικά ανατομικά πέλματα ή πάτοι είναι ιδανικές λύσεις για τον υπερπρηνισμό, καθώς απορροφούν αποτελεσματικά τους κραδασμούς και μοιράζουν σωστά την πίεση στο πόδι σας.

Πέραν των ορθοπεδικών πελμάτων, όμως, και ειδικότερα στην περίπτωση που αθλείστε ή γυμνάζεστε τακτικά, χρειάζεται να επιλέξετε και τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για υπερπρηνισμό, προκειμένου να παρέχετε τη μέγιστη δυνατή προστασία στα πόδια σας.

Ένα σωστό και κατάλληλο υπόδημα είναι απαραίτητο για ένα υγιές πόδι, οπότε σας συνιστούμε να διαβάσετε το άρθρο μας σχετικά με το πώς να επιλέξετε ανατομικά παπούτσια.

Τι είναι ο υπερπρηνισμός – Επίλογος

Συνοψίζοντας, στο παραπάνω άρθρο είδαμε:

  • τι είναι ο υπερπρηνισμός,
  • τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά του,
  • πώς να καταλάβετε αν υποφέρετε από αυτόν, αλλά και
  • πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του.

Ελπίζουμε ότι διαβάζοντας τα παραπάνω έχετε, πλέον, την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και με το πώς να το αντιμετωπίσετε, εάν εμφανιστεί.

Και, φυσικά, αν θέλετε να έχετε τα πόδια σας πλήρως προστατευμένα και ασφαλή, φροντίστε να προμηθευτείτε κατάλληλα και ποιοτικά υποδήματα!

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.