Blog

Πώς λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοΐας – Όλες οι βασικές πληροφορίες

Γιατρός δείχνει σε νεαρό άντρα πώς λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοΐας, τοποθετώντας τα στα αυτιά του.

Κοινοποίηση

Οι διαταραχές στην ακοή είναι από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα (1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κάποια απώλεια ακοής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), κάτι που κάνει πολύ σημαντική την κατανόηση του πώς λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Και αυτό ακριβώς θα σας εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο, ώστε να γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με αυτά τα βοηθήματα ακοής που αναμφίβολα έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο να βελτιώσει την επικοινωνία και τη ζωή του γενικότερα.

Για αυτόν τον σκοπό, μπορείτε εδώ να βρείτε ακουστικά βαρηκοΐας και να διαλέξετε αξιόπιστα, οικονομικά κι επώνυμα βοηθήματα ακοής.

Πάμε τώρα να ξεκινήσουμε!

Τι είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας

Πριν απ’ όλα, εξαιρετικά χρήσιμο θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ακριβώς τι είναι ένα ακουστικό βαρηκοΐας.


Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που τοποθετείται μέσα ή πίσω από το αυτί, με σκοπό να ενισχύσει τους ήχους του περιβάλλοντος και να βελτιώσει την ακοή, την κατανόηση, την επικοινωνία και γενικότερα, το επίπεδο ζωής του χρήστη.

Δύο είναι οι βασικοί τύποι ακουστικών βαρηκοΐας, ανάλογα με το πού τοποθετούνται αλλά και με τη σοβαρότητα της πάθησής σας:

  • τα ενδωτιαία (μέσα στο αυτί, που λέγονται και ψείρες) και
  • τα οπισθωτιαία (πίσω από το αυτί).

Τα πρώτα τοποθετούνται στο εσωτερικό του αυτιού, στον έξω ακουστικό πόρο του, γι’ αυτό και είναι γνωστά και ως αόρατα ακουστικά βαρηκοΐας.


Τα δεύτερα μπαίνουν σε πιο εμφανές σημείο, πίσω από το αυτί, με μια θηλή να προσαρμόζεται στον έξω ακουστικό πόρο.

Πώς λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοΐας

Και αφού είδαμε τι είναι αλλά και ποια είναι τα είδη ακουστικών που υπάρχουν, πάμε τώρα να δούμε ποια είναι τα βασικότερα εξαρτήματα που περιλαμβάνουν τα βοηθήματα ενίσχυσης ακοής αλλά και με ποιον τρόπο λειτουργούν.

Τα βασικά εξαρτήματα

Ανεξάρτητα από τον τύπο ή το μέγεθός τους, τα ακουστικά περιλαμβάνουν τα ίδια τέσσερα βασικά εξαρτήματα:

  • Μικρόφωνο,
  • Ενισχυτή, 
  • Δέκτη,
  • Μπαταρία.

Το μικρόφωνο αρχικά συλλαμβάνει τους ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον, μετατρέποντάς τους σε ηλεκτρικά σήματα.

Στη συνέχεια, μπαίνει στο παιχνίδι ο ενσωματωμένος ενισχυτής. Αυτός αναλαμβάνει να αυξήσει την ένταση των ηλεκτρικών σημάτων, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος που έχετε.

Έπειτα, αφού έχει γίνει η ενίσχυση των ηλεκτρικών σημάτων, αυτά μετατρέπονται από τον δέκτη (ηχείο) σε ακουστικά σήματα και στέλνονται στον ακουστικό πόρο, με αποτέλεσμα να τα αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος και εσείς να ακούτε κανονικά.

Και κάπως έτσι, λοιπόν, δίνεται η απάντηση στο πώς λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοΐας, είτε πρόκειται για ψείρες είτε για οπισθωτιαία.

Πώς νιώθει ο νέος χρήστης που φοράει ακουστικά βαρηκοΐας

Εάν είστε νέος χρήστης ακουστικών, η καινούργια καθημερινότητά σας στην αρχή θα είναι σχετικά δύσκολη.

Η προσαρμογή σας στα νέα δεδομένα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του προβλήματος που έχετε, τον τρόπο ζωής, τις ανάγκες σας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας τελευταίας τεχνολογίας είναι ψηφιακά, που σημαίνει ότι διαθέτουν ρυθμίσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

Χαρακτηριστικό και πολύ χρήσιμο είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις για διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. για ένα ήσυχο ή θορυβώδες περιβάλλον).

Γενικά, καλό είναι να επισκέπτεστε συχνά τον ακοοπροθετιστή σας (ειδικός αποκατάστασης ακοής), ώστε να τον συμβουλεύεστε για τη σωστή χρήση του ακουστικού βαρηκοΐας σας και για το πώς ρυθμίζεται.

Για να επανέλθουμε, όμως, να σας πούμε πως είναι αρκετά πιθανό το πρώτο διάστημα χρήσης τους να νιώθετε κόπωση όσο φοράτε τα ακουστικά σας. Επιπλέον, μπορεί οι ήχοι να ακούγονται πολύ δυνατά ή διαφορετικά, ενώ μπορεί ακόμα και η φωνή σας να ακούγεται αλλαγμένη.

Ωστόσο, δε χρειάζεται να αγχώνεστε, καθώς μετά από λίγο καιρό ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει να υποδέχεται καλύτερα τους ήχους και θα συνηθίσει στη νέα κατάσταση. Οπότε, κάντε υπομονή και όλα θα αρχίσουν σύντομα να γίνονται καλύτερα.

Αν πάλι χρειάζεστε ενίσχυση ακοής, μπορείτε να δοκιμάσετε ενισχυτικά βοηθήματα ακοής.

Tips για καλύτερη λειτουργία των ακουστικών βαρηκοΐας


Είναι απαραίτητο να παίρνετε ορισμένα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία και τη μακροζωία των ακουστικών σας.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε κάποια σχετικά tips για τη φροντίδα των ακουστικών σας:

  • Καθαρίστε τα καλά και τακτικά, προκειμένου να αφαιρέσετε το κερί και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που έχουν κάτσει πάνω τους.
  • Προστατέψτε τα από την υγρασία και το νερό, καθώς γενικά τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι αδιάβροχα (έχουν έναν ορισμένο βαθμό αντοχής στο νερό, αλλά δεν είναι καλό να βρέχονται). Θυμηθείτε να τα αφαιρείτε πριν το μπάνιο.
  • Προστατέψτε τα από υψηλές θερμοκρασίες.
  • Αφαιρέστε τα αν χρειαστεί να κάνετε κάποια (μαγνητική ή αξονική) τομογραφία.
  • Αν χρησιμοποιείτε λακ μαλλιών, φορέστε τα ακουστικά πέντε λεπτά μετά τη λακ.
  • Βάζετε τα ακουστικά πάντα στη θήκη τους.

Επιλογικά


Τα ενισχυτικά βοηθήματα ακοής αποτελούν ένα σπουδαίο επιστημονικό-τεχνολογικό επίτευγμα, καθώς σας επιτρέπουν να συνεχίσετε τη ζωή σας χωρίς προβλήματα.

Ελπίζουμε πλέον να έχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πώς ακριβώς λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Εάν έχετε πρόβλημα σχετικό με την ακοή σας, μη χάνετε άδικα χρόνο. Η ακοή είναι πολύ σημαντική για την καθημερινότητά μας, ειδικά για την ασφάλεια μας.

Επωφεληθείτε από την πολύ χρήσιμή μας υπηρεσία αποκατάστασης ακοής, ώστε να επιλέξετε τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας σε εξαιρετικές τιμές. Για διευκόλυνσή σας, αναλαμβάνουμε και τις διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.