Blog

Πόνος στα πόδια από ορθοστασία & σωστή αντιμετώπιση

Νεαρή γυναίκα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πόνο στα πόδια από ορθοστασία, τρίβοντάς τα καθισμένη σε καναπέ.

Κοινοποίηση

Είναι ο πόνος στα πόδια από ορθοστασία και η αντιμετώπισή του ένα θέμα που σας απασχολεί; Αναρωτιέστε «τι να κάνω όταν πονάνε τα πόδια μου»;

Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι ναι, βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Γιατί εμείς θα σας βοηθήσουμε να ανακουφίσετε τα κουρασμένα πόδια σας και να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της ορθοστασίας.

Πριν μιλήσουμε για το πώς να προστατευτείτε από την ορθοστασία, ας δούμε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν είστε συνεχώς όρθιοι.

Γιατί πονάνε τα πόδια σας όταν είστε όρθιοι όλη μέρα

Αν κάνετε επαγγέλματα με πολύωρη ορθοστασία, είναι πιθανό να αναρωτιέστε γιατί πονάνε τα πόδια μου.

Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν, στο σώμα σας μετά από 8 ώρες ορθοστασία (αν και η επιστήμη προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος αρχίζει από τις 5 ώρες);

Το αίμα λόγω της βαρύτητας συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα. Έτσι, οι φλέβες των ποδιών διογκώνονται για να φιλοξενήσουν το αίμα που έχει «παγιδευτεί» εκεί.

Ορθοστασία και επιπτώσεις

Η ορθοστασία έχει πολλές επιπτώσεις στο σώμα σας.

Κάποια από τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ορθοστασία είναι:

  • Πρήξιμο και μυοσκελετικοί πόνοι στα πόδια σε σημεία όπως πέλμα, γάμπα, γόνατο κ.ά. (προσοχή: υπάρχουν και οι ψυχοσωματικοί πόνοι στα πόδια που οφείλονται στο άγχος, ωστόσο επιδεινώνονται από την ορθοστασία)
  • Προβλήματα στις φλέβες, όπως φλεβίτιδα, φλεβική ανεπάρκεια, κιρσοί και ευρυαγγείες (δηλαδή σπασμένα αγγεία), φλεβική θρόμβωση στο πόδι (για την οποία χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση)
  • Πόνος σε πλάτη και σπονδυλική στήλη
  • Καρδιακά προβλήματα

Έτσι, καλό θα είναι να εφαρμόσετε μερικές συμβουλές που θα σας δώσουμε παρακάτω, προκειμένου να προλάβετε την εμφάνιση ή να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων (όπως ο πόνος στο πάνω ή κάτω μέρος του ποδιού, το πρήξιμο κ.ά.).

Γυναίκα τρίβει το πέλμα της, καθώς πάσχει από μυοσκελετικούς πόνους στα πόδια λόγω ορθοστασίας.

8 Tips για τον πόνο στα πόδια από ορθοστασία και την αντιμετώπισή του

Αν η ορθοστασία είναι αναπόφευκτη στην καθημερινότητά σας, η εφαρμογή ορισμένων χρήσιμων συμβουλών για να έχετε ξεκούραστα πόδια είναι must.

Πάμε να δούμε 8 tips για προστασία από την ορθοστασία.

1. Μη μένετε σταθεροί σε μια θέση

Μια καλή λύση για την ορθοστασία είναι να μη μένετε συνεχώς στο ίδιο σημείο.

Αλλάξτε θέση και κάντε τακτικά μερικά βήματα, προκειμένου να βοηθήσετε το αίμα να κυκλοφορήσει καλύτερα και να μη συσσωρευτεί στα κάτω άκρα.

2. Επιλέξτε σωστή διατροφή και γυμναστική

Ο πόνος στα πόδια από ορθοστασία και η αντιμετώπισή του επηρεάζονται από τη διατροφή και τη γυμναστική.

Μια υγιής και ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη σωστή λειτουργία των αγγείων σας και στην αποτροπή εμφάνισης κιρσών και φλεγμονών. Έτσι, ο πόνος στα πόδια από την ορθοστασία μπορεί να προληφθεί ή να ανακουφιστεί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κ.ά.

Επιπλέον, η γυμναστική τονώνει τους μύες και συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ενώ η μείωση του λίπους ανακουφίζει τις φλέβες από την έξτρα πίεση.

3. Φορέστε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Για την ξεκούραση και ανακούφιση από την ορθοστασία εξαιρετική λύση συνιστούν οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Μειώνουν τη συσσώρευση αίματος και το βοηθούν να κυκλοφορεί καλύτερα στο σώμα σας μέσω της άσκησης ήπιας πίεσης.

Οπότε δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε τις καλύτερες κάλτσες συμπίεσης, προκειμένου να ξεκουράσετε τα πρησμένα πόδια σας.

Βέβαια, τα πρησμένα πόδια μπορεί να οφείλονται και σε πρόβλημα στα νεφρά ή σε ουρική αρθρίτιδα λόγω υψηλού ουρικού οξέος. Οπότε παρατηρήστε το σώμα σας και πάρτε τα ανάλογα μέτρα.

4. Προτιμήστε κατάλληλα υποδήματα & ανατομικά πέλματα

Επιλέξτε να φοράτε άνετα υποδήματα με μαλακή σόλα για την καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών.

Επιπλέον, χρήσιμα είναι τα ανατομικά πέλματα – πάτοι για ορθοστασία, καθώς βοηθούν στο να αποφύγετε κάποια φλεγμονή στο κουτουπιέ, τον πόνο στο πέλμα κ.ά.

Αν τυχόν εργάζεστε στον χώρο της υγείας, τα ιατρικά σαμπό είναι η καλύτερη λύση, καθώς αφαιρούν την πίεση από τα πόδια σας.

5. Τεντωθείτε & κάντε διατάσεις

Μη μένετε συνεχώς καθηλωμένοι και ακίνητοι. Ανακουφιστείτε από τον πόνο στα πόδια από το γόνατο και κάτω, κάνοντας διατάσεις ανά τακτά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

Νεαρή κοπέλα κάνει διατάσεις για να ανακουφιστεί από τον πόνο στα πόδια λόγω ορθοστασίας.

6. Σηκώστε τα πόδια ψηλά

Ανακουφίστε τα κουρασμένα πόδια σας από ορθοστασία, κρατώντας τα ψηλά (ιδανικά σε γωνία 90 μοιρών), όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Έτσι, θα βοηθήσετε το αίμα να κυκλοφορήσει καλύτερα, να απομακρυνθεί από τα κάτω άκρα σας, με αποτέλεσμα πιο ανάλαφρα πόδια.

Επίσης, αποφύγετε οπωσδήποτε τα ψηλά τακούνια για να μη συσσωρεύεται το αίμα στις φλέβες.

7. Κάντε ποδόλουτρο με αλατόνερο

Βρείτε χρόνο και προσφέρετε στα πόδια σας τακτικά ποδόλουτρα με αλατόνερο.

Ο συνδυασμός χλιαρού νερού και αλάτων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων στα πόδια, ενισχύοντας παράλληλα τη λειτουργία νεύρων και μυών.

8. Βάλτε το μασάζ ποδιών στο πρόγραμμα

Ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ορθοστασίας είναι το μασάζ.

Τρίψτε με μαλακές και αργές κινήσεις τα πόδια σας ώστε να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να χαλαρώσετε.

Προμηθευτείτε συσκευές μασάζ και κρέμες περιποίησης ποδιών για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

8 Λύσεις για την ορθοστασία & ανακούφιση – Επίλογος

Πέραν όλων των άλλων, ο πόνος στα πόδια από ορθοστασία μπορεί να λάβει την κατάλληλη αντιμετώπιση και με κάποιο φάρμακο, όπως μια ειδική κρέμα για την ορθοστασία. Οι κρέμες ανακούφισης έχουν τη δυνατότητα να σταματούν τον πόνο μέσα σε λίγα λεπτά.

Ελπίζουμε να κατανοήσατε καλύτερα την ορθοστασία και πώς αυτή αντιμετωπίζεται, ώστε τα πρησμένα και κουρασμένα πόδια να πάψουν να σας ταλαιπωρούν.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με όσους ανθρώπους μπορούν να το βρουν χρήσιμο!

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.