Μάθετε ποιες είναι οι πιθανές θεραπευτικές μέθοδοι για την πλατυποδία & διασφαλίστε την υγεία και τη λειτουργικότητα των ποδιών σας!


Η πλατυποδία αποτελεί μια αρκετά κοινή πάθηση των ποδιών που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Εάν, λοιπόν, πάσχετε από αυτή ή απλά επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα για την πλατυποδία και τη θεραπεία της, τότε μην πάτε πουθενά!

Στο άρθρο αυτό θα εστιάσουμε στη συγκεκριμένη πάθηση και τους τρόπους αντιμετώπισής της, οπότε ξεκινάμε χωρίς να χάνουμε άλλο χρόνο!


Τι είναι η πλατυποδία;


Πριν απ’ όλα, χρειάζεται να πούμε τι είναι η πλατυποδία.

Η πλατυποδία, λοιπόν, γνωστή και ως pes planus ή πεσμένη καμάρα, αποτελεί μια ιατρική πάθηση που επηρεάζει την καμάρα του ποδιού.

Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει κατά την πλατυποδία είναι ότι μειώνεται το ύψος της ποδικής καμάρας (το τόξο στην εσωτερική πλευρά του πέλματος του ποδιού) ή ότι η καμάρα απουσιάζει εντελώς.

Αποτέλεσμα αυτού είναι τα πέλματα να έρχονται σε επαφή με το έδαφος όταν είστε όρθιοι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία αλλά και σοβαρότερα λειτουργικά προβλήματα στα πόδια.

Μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση του ατόμου ή μπορεί και να προκληθεί μετέπειτα λόγω τραυματισμών, γενετικής προδιάθεσης, παρατεταμένης καταπόνησης του άκρου ποδός, δυσλειτουργίας των τενόντων, αρθρίτιδας κ.α.

Πολλές φορές, η πλατυποδία συνυπάρχει με ορισμένου βαθμού βλαισότητα ή βλαισοποδία (προς τα έξω απόκλιση της πτέρνας), με αποτέλεσμα τότε η πάθηση να λέγεται βλαισοπλατυποδία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η καμάρα του ποδιού αρχίζει να αναπτύσσεται συνήθως στην ηλικία των 12-18 μηνών, με την πλήρη ανάπτυξή της να είναι γύρω στα 4-6 έτη.

Αυτό σημαίνει πως η πλατυποδία στα παιδιά αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης του ποδιού και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.


Τύποι πλατυποδίας

Φυσιοθεραπεύτρια κάνει ασκήσεις για πλατυποδία σε παιδί με κόκκινη φόρμα.

Η πλατυποδία δεν είναι μια ενιαία πάθηση, μιας και διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: τη χαλαρή ή εύκαμπτη και τη δύσκαμπτη πλατυποδία.

Πάμε να δούμε τον κάθε τύπο:


Χαλαρή ή εύκαμπτη πλατυποδία


Η χαλαρή ή εύκαμπτη πλατυποδία είναι ο πιο κοινός και αθώος τύπος πλατυποδίας και συνήθως εντοπίζεται και στα δύο πόδια.

Η χαλαρή πλατυποδία εμφανίζεται όταν οι καμάρες είναι επίπεδες σε όρθια θέση, αλλά εμφανίζονται ξανά όταν κάμπτεται το άκρο πόδι ή εκτείνονται τα δάχτυλα των ποδιών.

Οφείλεται γενικά σε χαλαρότητα των συνδέσμων του ποδιού, ενώ προκαλεί αρκετά ήπια συμπτώματα.

Δύσκαμπτη πλατυποδία


Από την άλλη, η δύσκαμπτη πλατυποδία είναι μια πολύ πιο σπάνια και σοβαρή μορφή πλατυποδίας.

Συνήθως οφείλεται σε συνένωση των οστών του ποδιού (συνοστέωση) ή σε άλλα ανατομικά ή νευρολογικά προβλήματα, σε κληρονομικούς παράγοντες, φλεγμονές του αστραγάλου, κατάγματα φτέρνας ή αστραγάλου κ.α.

Αυτός ο τύπος πλατυποδίας είναι εύκολα ορατός και χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία της ποδικής καμάρας, ακόμα και στην περίπτωση που το άτομο σταθεί στις μύτες των ποδιών, ενώ συνοδεύεται από έντονο πόνο.


Πλατυποδία και θεραπεία


Όπως είπαμε και νωρίτερα, η πλατυποδία (ειδικά στα παιδιά) είναι συχνά μια φυσιολογική κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση.

Ωστόσο, όταν συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα (π.χ. έντονο πόνο, εύκολη κόπωση του άκρου κ.α.), τότε απαιτείται να βρεθεί ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης.

Ποια είναι, λοιπόν, η ενδεδειγμένη θεραπεία για την πλατυποδία σε ενήλικες ή στα παιδιά;

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις ποικίλλουν, με τις σημαντικότερες να είναι οι εξής:


1. Ειδικοί ανατομικοί πάτοι για πλατυποδία


Μια από τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης είναι οι ειδικοί, ανατομικοί πάτοι για πλατυποδία.

Τα ειδικά ανατομικά πέλματα παπουτσιών μπορούν να προσφέρουν σημαντική υποστήριξη στην καμάρα και βοηθούν στην ευθυγράμμισή του, αποκαθιστώντας τη μηχανική του ποδιού. Επιπλέον, κατανέμουν πιο ομοιόμορφα την πίεση σε όλο το πόδι, περιορίζοντας την καταπόνηση, τον πόνο και τη δυσφορία.

Έτσι, αυτά τα ορθωτικά ένθετα μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση από τις επιπτώσεις της πλατυποδίας.

Γιατρός δείχνει πώς να χρησιμοποιούνται ανατομικοί πάτοι για πλατυποδία.

Πριν, όμως, ζητήσετε την κατασκευή ειδικών πελμάτων για την πλατυποδία σας, είναι απαραίτητο να προχωρήσετε σε πελματογράφημα. Για να μάθετε τι είναι το πελματογράφημα και πού χρησιμεύει, διαβάστε το άρθρο μας!

Παρεμπιπτόντως, πρέπει να γνωρίζετε πως εάν η δουλειά ή η καθημερινότητά σας απαιτεί να είστε πολλές ώρες όρθιοι, τα ορθωτικά πέλματα συνιστούν μια εξαιρετική λύση και για τον πόνο στα πόδια από ορθοστασία!


2. Ειδικά ανατομικά παπούτσια


Τα ειδικά ανατομικά υποδήματα είναι μια ακόμα καλή λύση για τη διαχείριση της πλατυποδίας και για τον περιορισμό των συνεπειών της.

Αν θέλετε τα καλύτερα παπούτσια για πλατυποδία, φροντίστε να αναζητήσετε υποδήματα που να προσφέρουν ισχυρή στήριξη της ποδικής καμάρας, να είναι ευρύχωρα στο μπροστινό τμήμα τους (στην περιοχή των δαχτύλων) αλλά και να παρέχουν καλή αντικραδασμική προστασία.

Αν θέλετε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να επιλέξετε ανατομικά παπούτσια, τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε το διαφωτιστικό άρθρο που έχουμε γράψει για εσάς!


3. Φαρμακευτική αγωγή


Τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. ιβουπροφαίνη) μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την πλατυποδία.

Ωστόσο, αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ προορίζονται κυρίως για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

4. Φυσικοθεραπεία


Η πλατυποδία μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί και με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας.

Ένας καλός φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας κάνει διαφόρων ειδών διατάσεις και ασκήσεις (βάδιση χωρίς παπούτσια, βάδιση στις μύτες των ποδιών ή στις φτέρνες κ.α.) για την πλατυποδία, προκειμένου να βοηθήσει στην εκγύμναση και την ενδυνάμωση των μυών και των τενόντων του ποδιού.


Φυσιοθεραπευτής κάνει φυσιοθεραπεία για πλατυποδία σε ξαπλωμένο ασθενή.


Όλα αυτά μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη συνολική λειτουργία του ποδιού.

Επιπλέον, μπορεί να κάνει και χρήση μηχανημάτων και συσκευών για την περαιτέρω ανακούφιση και την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πάθησης.

Με την ευκαιρία, μπορείτε στο σχετικό άρθρο μας να ανακαλύψετε πού βοηθάει η φυσικοθεραπεία!


5. Νάρθηκας


Κάποια άτομα μπορεί να ωφεληθούν από τη χρήση ειδικών ορθοπεδικών βοηθημάτων αστραγάλου. Για παράδειγμα, η επίδεση με νάρθηκα ποδοκνημικής μπορεί να προσφέρει καλύτερη στήριξη της ποδικής καμάρας και μείωση της καταπόνησης των συνδέσμων και των τενόντων.

6. Χειρουργική επέμβαση


Αν οι πιο συντηρητικές θεραπευτικές μέθοδοι αποτύχουν και το πρόβλημα παραμένει σοβαρό, τότε μπορεί να εξεταστεί και το ενδεχόμενο χειρουργικής αποκατάστασης.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει τα προβλήματα των οστών και των τενόντων που προκαλούν τον πόνο.

Και έτσι, το χειρουργείο μπορεί να αποτελέσει την ύστατη μέθοδο θεραπείας για τις επιπτώσεις της πλατυποδίας.


Θεραπεία για πλατυποδία - Επίλογος


Η πλατυποδία είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσφορία και λειτουργικά προβλήματα στα άτομα που πάσχουν από αυτή.

Και ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν αρκετά ήπια συμπτώματα που δεν απαιτούν κάποιου είδους αντιμετώπιση, για άλλους η πλατυποδία χρειάζεται θεραπεία, που, όπως είδαμε, περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους.

Ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας της συγκεκριμένης πάθησης είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης.

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τα πόδια σας, φροντίστε (σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό σας) να προχωρήσετε σε ένα ψηφιακό πελματογράφημα, ώστε να εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος και να επιλεχθεί η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισής του!