Blog

Θηλασμός: Τι πρέπει να ξέρω [Για νέες μητέρες]

Θεματική εικόνα για το θέμα «Θηλασμός: τι πρέπει να ξέρω». Νεαρή μητέρα θηλάζει το μωρό της.

Κοινοποίηση

Η γέννηση του μωρού σας, μια από τις σπουδαιότερες αλλαγές στη ζωή σας, είναι πιθανό να σας έχει βάλει στη διαδικασία να πληκτρολογείτε στο Google αναζητήσεις όπως Θηλασμός: τι πρέπει να ξέρω.

Και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Καμία γυναίκα δεν μπορεί να γνωρίζει από μόνη της ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού, πώς πρέπει να γίνεται, τι προβλήματα μπορεί να φέρει και πώς να τα αντιμετωπίσει κ.λπ.

Εσείς, όμως, δεν έχετε λόγο να αγχώνεστε, καθώς στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας πούμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε γύρω από τον μητρικό θηλασμό.

Προσδεθείτε και πάμε να ξεκινήσουμε!

Μητρικός θηλασμός: Τι οφέλη έχει

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, ωστόσο είναι γεγονός πως ο μητρικός θηλασμός έχει σπουδαία οφέλη τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Αρχικά, ας δούμε τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το βρέφος σας:

  • Προστασία από ιώσεις, λοιμώξεις και αλλεργίες,καθώς το μητρικό γάλα έχει αντισώματαπου ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα
  • Μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης παιδικού διαβήτη, καρκίνου και παχυσαρκίας
  • Τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη
  • Μεγαλύτερη ηρεμία αλλά και ισχυρότερη σύνδεση με τη μητέρα λόγω έκκρισης ωκυτοκίνης και προλακτίνης

Σειρά τώρα έχουν τα οφέλη που θα απολαύσετε εσείς η ίδια:

  • Προστασία από τον καρκίνο του μαστού
  • Μείωση συχνότητας εμφάνισης καρκίνου ενδομητρίου
  • Προστασία από οστεοπόρωση
  • Ευκολότερη απώλεια βάρους
  • Διευκόλυνση σύσπασης της μήτραςκαι επαναφοράς της στο αρχικό μέγεθος λόγω της ωκυτοκίνης
  • Εύκολη και οικονομική λύση

Θηλασμός: Συχνότητα και διάρκεια

Πριν απ’ όλα, χρειάζεται να γνωρίζετε πως καλό είναι ο θηλασμός να ξεκινάει όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τον τοκετό.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα πράγματα που θα σας φανούν χρήσιμα, όπως είναι η απαιτούμενη συχνότητα του θηλασμού αλλά και πόσο συνήθως διαρκεί.

Συχνότητα θηλασμού

Ένα μωρό συνήθως θηλάζει 8-12 φορές την ημέρα (για τις δύο-τρεις πρώτες εβδομάδες), δηλαδή περίπου μία φορά κάθε τρεις ώρες.

Γενικά να έχετε στο μυαλό σας ότι όσο πιο συχνά θηλάζετε το βρέφος σας, τόσο πιο γρήγορα θα εξοικειωθείτε και οι δύο με τη διαδικασία και τόσο μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος θα παράγετε.

Πόσο διαρκεί ο θηλασμός

Ο θηλασμός τις πρώτες μέρες θα έχει μικρή διάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, θα αφήσετε το βρέφος σας να θηλάσει μόλις τρία λεπτά από κάθε μαστό την πρώτη ημέρα, ενώ τη δεύτερη και τρίτη ημέρα η διάρκεια θα είναι 10 λεπτά. Αυτές τις πρώτες ημέρες το μητρικό γάλα (που για αυτό το διάστημα λέγεται πρωτόγαλα) έχει χρώμα κιτρινωπό.

Από την τέταρτη ημέρα και μετά ο θηλασμός του νεογέννητου θα διαρκεί συνήθως 20 λεπτά, χωρίς πάντως να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος περιορισμός στη διάρκεια.

Αν το μωρό σταματήσει να κάνει θηλαστικές κινήσεις, δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Το μωρό σας απλά ξεκουράζεται και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη, καθώς το προηγούμενο διάστημα έπαιρνε την τροφή του έτοιμη χωρίς κόπο.

Γενικά, ο αποκλειστικός θηλασμός, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), πρέπει να γίνεται για το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους. Και για να μην αναρωτιέστε τι σημαίνει αποκλειστικός θηλασμός, πρόκειται για το τάισμα του μωρού μόνο με μητρικό γάλα, χωρίς κατανάλωση καμίας άλλης στέρεης ή υγρής τροφής.

Πάμε τώρα να απαντήσουμε ακόμα πιο αναλυτικά στην απορία σας τι πρέπει να ξέρω για τον θηλασμό, ενημερώνοντας για το πώς πρέπει να γίνεται.

Πώς να θηλάζετε σωστά – Οδηγίες

Μπορεί να έχετε την εντύπωση πως είναι κάτι εύκολο, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να γίνει σωστά ο θηλασμός.

Προετοιμασία θηλασμού

Πρώτα πρώτα, μεγάλη σημασία έχει η σωστή προετοιμασία, που περιγράφεται από την εξής διαδικασία:

  1. Πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι.
  2. Πλύντε στήθος και μασχάλες με σκέτο νερό, καθώς σαπούνια και αντισηπτικά μπορεί να ξηράνουν το δέρμα.
  3. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για την άνεσή σας και γενικά καθίστε όσο πιο αναπαυτικά γίνεται.

Πώς να ξεκινήσετε να θηλάζετε

Σειρά έχει να αρχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας, κάτι για το οποίο χρειάζεται να κάνετε τα παρακάτω βήματα:

  1. Χαϊδέψτε το κάτω χείλος του μωρού με τη θηλή σας ώστε να το κάνετε να ανοίξει το στόμα του.
  2. Όταν το κάνει, δώστε του το μαστό σας. Σε αυτό το σημείο, θα χρειαστεί να σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας επικεντρώνεται στη θηλαία άλω και όχι στις θηλές σας. Η θηλαία άλως είναι που έχει τους γαλακτοφόρους πόρους. Επιπλέον, καλό είναι να αφήνετε το μωρό να έρθει προς το στήθος σας και όχι το αντίθετο.

Πώς να ολοκληρώσετε τον θηλασμό

Για να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία, βάλτε απαλά το δάχτυλό σας ανάμεσα στο στήθος και την άκρη του στόματος του μωρού και ελέγξτε αν έχει σταματήσει να θηλάζει. Τέλος, απομακρύνετέ το απαλά από το στήθος σας.

Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται ένας επιτυχής μητρικός θηλασμός.

Σημάδια εδραίωσης θηλασμού

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας απασχολούν ερωτήματα όπως ποια είναι τα σημάδια εδραίωσης θηλασμού.

Με άλλα λόγια, πώς καταλαβαίνετε ότι το μωρό σας τρέφεται κανονικά;

Τα σημάδια που θα σας καθησυχάσουν σχετικά με τη σωστή και ομαλή διατροφή του μωρού σας είναι τα εξής:

  • Θηλάζει 8-12 φορές το 24ωρο
  • Αλλάζει 6-8 πάνες καθημερινά
  • Παίρνει σταθερά βάρος και επανέρχεται στα κιλά της γέννησής του στις δύο εβδομάδες
  • Το στήθος σας είναι μαλακό και όχι ερεθισμένο

Εάν έχετε την αίσθηση ότι το μωρό δε χορταίνει με τον θηλασμό, μη βιαστείτε να του δώσετε ξένο γάλα. Προσπαθήστε απλά να το θηλάζετε συχνότερα. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάτι φυσιολογικό, καθώς οι πρώτες έξι εβδομάδες θεωρούνται χρόνος προσαρμογής.

Προβλήματα μητρικού θηλασμού

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι μεν εξαιρετικά ωφέλιμη για το νεογέννητο αλλά και για εσάς, ωστόσο είναι πιθανό πότε-πότε να συνοδεύεται από διάφορα προβλήματα.

Τέτοια μπορεί να είναι:

  • Ερεθισμός θηλών

Συνήθως ο ερεθισμός προκαλείται από τη μη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος σας. Διορθώστε τη θέση του ή κάντε μασάζ στους μαστούς σας και το πρόβλημα θα λυθεί.

  • Υπερφόρτωση μαστού

Την υπερφόρτωση την καταλαβαίνετε όταν νιώθετε το στήθος σας σκληρό, βαρύ, ζεστό και γεμάτο. Εκδηλώνεται συνήθως όταν το μωρό σας δε θηλάζει τόσο συχνά ώστε να αδειάσει το στήθος σας.

Για να αντιμετωπίσετε την υπερφόρτωση, θηλάστε το παιδί σας πιο συχνά ή τοποθετήστε κομπρέσες στο στήθος πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, ώστε να διευκολύνετε τη ροή του γάλακτος.

  • Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα μπορεί να προκληθεί από υπερφόρτωση που δεν έχει αντιμετωπιστεί ή ραγάδες στις θηλές και συνιστά μια αρκετά επώδυνη φλεγμονή, με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, ταχυσφυγμία, βάρος στο στήθος κ.ά.

Καλό θα είναι να συνεχίσετε να θηλάζετε (η φλεγμονή έχει προσβάλει τα μαλακά μόρια του μαστού σας και όχι το γάλα), να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν τον θηλασμό και να βγάζετε το γάλα όταν νιώθετε το στήθος σας βαρύ και ζεστό.

Μητρικός θηλασμός – Συμπερασματικά

Η νέα μικροσκοπική παρουσία στην καθημερινότητά σας είναι λογικό να σας έχει ενθουσιάσει αλλά και να σας έχει οδηγήσει σε αναζητήσεις όπως «θηλασμός τι πρέπει να ξέρω».

Ελπίζουμε μέσα από αυτό το άρθρο να λύσαμε όλες τις απορίες σας γύρω από τον μητρικό θηλασμό και να σας προσφέρουμε έναν χρήσιμο οδηγό ώστε να χτίσετε την ιδανική σχέση με το μωρό σας.

Αν θεωρείτε πως όσα διαβάσατε είναι χρήσιμα, μη διστάσετε να μοιραστείτε το κείμενο στα κοινωνικά δίκτυα.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.