Blog

Ακράτεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κοινοποίηση

Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε άτομα που βιώνουν την ακράτεια και δεν είναι σίγουροι για το πως θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες και πιθανές αιτίες της ακράτειας.

Η ακράτεια, γνωστή και ως κυστική αδυναμία, είναι μια κατάσταση η οποία απαιτεί υπομονή και διακριτικότητα, διότι πολλοί άνθρωποι ντρέπονται γι αυτό.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε, εάν είστε σε οποιοδήποτε βαθμό ακράτειας, είναι ότι ΔΕΝ είστε μόνοι! Πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και 13 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν την ακράτεια, οι παραπάνω αριθμοί θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτεροι αλλά λόγω τους αισθήματος ντροπής που γεννάται σε αυτή την κατάσταση αρκετοί άνθρωποι δεν μιλάνε ούτε στον οικογενειακό τους ιατρό σχετικά.

Εσείς δεν χρειάζεται να είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης της ακράτειας για όλους τους βαθμούς, από ήπια ακράτεια έως ακράτεια λόγω στρές/άγχους.

Η ακράτεια είναι συναντάται συχνότερα σε γυναίκες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν προσβάλλει και άντρες. Η ακράτεια δεν έχει φύλο και μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες.

Αποδυναμωμένοι μύες του πυελικού εδάφους.

Η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα υποστηρίζονται και συγκρατούνται από μια σειρά μυών που λέγονται μύες του πυελικού εδάφους, οι οποίοι κρατούν την κύστη κλειστή. Αν αυτοί οι μύες χάσουν τη δύναμη και την ευελιξία τους (συχνά από τραύμα στην είσοδο της κύστης, στο πυελικό έδαφος ή στο έντερο κατά τη διάρκεια της γέννας) και καθημερινές συμπεριφορές όπως ο βήχας να δημιουργήσουν διαρροές

Εκ γενετής 

Μπορεί να έχετε γεννηθεί με ελαττωματική κύστη ή σφιγκτήρα, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα υπάρξει ακράτεια μόλις εμφανιστούν και άλλοι παράγοντες.

Εμμηνόπαυση

Ο βλεννογόνος γίνεται πιο λεπτός και έτσι η ουρήθρα ανοίγει περισσότερο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαρροή και αυξημένο κίνδυνο κυστίτιδας. Τα νεύρα στην ίδια την ουροδόχο κύστη θα είναι λιγότερο προστατευμένα λόγω του λεπτού βλεννογόνου και ως εκ τούτου θα είναι πιο ερεθισμένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνή και ακούσια ούρηση.

Ασθένεια

Οι νεφροί ή το ουροποιητικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν εντερικό ερεθισμό ή ακράτεια. H σοβαρή δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση ακράτειας.

Νευρική βλάβη

Η ακράτεια μπορεί να προκληθεί από νευρική βλάβη, όπως τραυματισμός του νωτιαίου μυελού ή νευρικές διαταραχές όπως πολλαπλή σκλήρυνση.

Άλλοι λόγοι

Χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή ή υπερευαίσθητη κύστη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακράτεια.

Τύποι ακράτειας

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας. Δείτε παρακάτω για μια σύντομη επεξήγηση του κάθε τύπου.

Ακράτεια Στρες/Άγχους

Η ακράτεια άγχους είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ακράτειας και εμφανίζεται συνήθως μετά τον τοκετό ή μετά την εμμηνόπαυση.

Υπερδραστήρια κύστη / Επιτακτική ανάγκη για ούρηση

Η επιτακτική ανάγκη για ούρηση είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος ακράτειας, αναφέρεται επίσης και ως υπερδραστήρια κύστη.

Ακράτεια στάγδην ή υπερχείλισης

Συναντάται πιο συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ελάχιστα μεγαλύτερο αδένα του προστάτη, όπου βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κύστη.

Οι γυναίκες υποφέρουν από τα ίδια συμπτώματα λόγω υπερβολικού μυός της κύστης και μετά από χρόνια ανάπτυξης μιας μεγάλης κύστης.

Και τα δύο φύλα μπορεί επίσης να εμφανίσουν τα ίδια συμπτώματα λόγω διαβήτη ή υψηλής πρόσληψης αλκοόλ.

Ομοίως, και τα δύο φύλα μπορούν να βιώσουν τα ίδια συμπτώματα λόγω νευρολογικών διαταραχών και φαρμάκων.

Αντανακλαστική ακράτεια

Η αντανακλαστική ακράτεια είναι όταν ένα άτομο δεν έχει έλεγχο της κύστης του, συνήθως συμβαίνει μετά από κάποιο ατύχημα ή κάποια ασθένεια.

 Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει τον τύπο και τις αιτίες της ακράτειάς σας, και να σας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.